Când discuţiile despre criza economică au intrat în prelungiri, oficialii ArcelorMittal Galaţi au anunţat o investiţie de 53 de milioane de euro pentru modernizarea Furnalului 5.
În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri la Combinat, Thierry LeGall, directorul general al unităţii siderurgice gălăţene, a spus că lucrările de reînzidire şi modernizare se vor termina peste un an, iar furnalul ar trebui să genereze o producţie de fontă de 2 milioane de tone anual.
Proiectul este unul îndrăzneţ, poate prea îndrăzneţ, dacă ţinem cont de evoluţia economică a ArcelorMittal, dar şi în condiţiile în care investiţiile de până acum au însemnat mai degrabă tăieri de panglică decât utilitate şi eficacitate.
Investiţie reîncărcată
„Investiţia de 53 de milioane de euro pentru reînzidirea şi modernizarea Furnalului 5 este un nou pas pentru îmbunătăţirea lucrurilor în combinatul de la Galaţi. Această investiţie va continua să ne ajute să reducem pe mai departe costurile variabile”.
„Al doilea motiv pentru care consider investiţia extrem de importantă este acela că ea demonstrează angajamentul ArcelorMittal pentru viitorul pe termen lung al combinatului de la Galaţi”, declara ieri Thierry Le Gall - CEO Flat Carbon Europe - South Est Division şi manager al ArcelorMittal Galaţi.
Acesta a continuat spunând că este nevoie de un an pentru studii, pregătire, construire şi livrare a investiţiei, iar redeschiderea este aşteptată în prima jumătate a lunii ianuarie din anul 2011.
Pentru că există o experienţă tristă în ceea ce priveşte reparaţiile la acest furnal, Le Gall a spus că noul furnal ar trebui să funcţioneze aproximativ 15 ani.
De altfel, trebuie să reamintim că în toamna anului trecut, la scurtă vreme după ce fusese instalat la conducerea unităţii de la Galaţi, Thierry Le Gall declara chiar că unele investiţii au fost greşit gestionate, dând exemplul Furnalului 5.
În război cu fantomele trecutului
Conferinţa de presă susţinută ieri de către Thierry Le Gall a însemnat, pe undeva, un fel de declaraţie de război făcută fantomelor trecutului.
Mai precis, investiţiile de după privatizare, făcute anapoda şi pe foarte mulţi bani, par a fi prima ţintă a noului management. Spunem asta pentru că, tot ieri, au fost anunţate importante sume ce urmează a fi cheltuite pentru mentenanţă.
Mai precis, conducerea a anunţat că în 2010 se estimează o creştere a livrărilor de oţel cu 2,2 milioane de tone. Previziunea se bazează însă şi pe realizarea unor investiţii pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere a capacităţilor de producţie.
„În 2010 vom cheltui mai mult decât în 2009 pentru mentenanţă. Anul trecut au fost alocate 40 de milioane de euro, anul acesta vor fi alocate 65 de milioane de euro pentru mentenanţă”.
„Dar, atâta vreme cât cresc bugetele de mentenanţă, toate departamentele vor fi nevoite să atingă îmbunătăţiri tehnice ale echipamentelor”, a declarat Le Gall.
Acesta a precizat că, după realizarea acestor reparaţii, se aşteaptă şi o scădere a consumului de energie, atingerea unor parametri de calitate mai buni şi un volum mai mare de produse, în funcţie de fiecare sector unde se vor face lucrări.
Minus cu minus poate fi egal plus
În privinţa situaţiei economice din combinatul siderurgic, reprezentanţii conducerii au prezentat un raport potrivit căruia lucrurile încep să se îmbunătăţească. Astfel, dacă, în ianuarie 2009, producţia totală a Combinatului era redusă cu 60 la sută, acum producţia este redusă doar cu 35 la sută.
Totuşi, sunt dificultăţi în plasarea pe piaţa mondială a producţiei de tablă groasă, motiv pentru care deja administraţia Combinatului a decis reducerea cu 60 la sută a volumului de lucru pe acest segment, recomandând celor 700 de angajaţi de aici să îşi ia câte cinci zile din concediul de odihnă.
Este vorba despre angajaţii de la LTG, care au mai avut de suferit din această cauză şi în trecut.
La tribunal!
Unul dintre lucrurile pe care Thierry LeGall le-a prezentat ca fiind obiective îndeplinite a fost existenţa unui Contract Colectiv de Muncă, semnat cu sindicatele. Oficialul a recunoscut că actualul contract nu prevede creşteri salariale, dar impune acordarea unui bonus de 5 procente.
Întrebat cum comentează semnalele date de către sindicatul Solidaritatea - care nu a fost de acord cu îngheţarea salariilor şi care a anunţat că intenţionează deschiderea conflictului de muncă -, Thierry Le Gall a precizat că CCM a fost înregistrat deja oficial şi că eventualele nemulţumiri acestui sindicat vor fi soluţionate în instanţă, dacă acest lucru se va impune...
Fără orice alt comentariu.