Mai puţini bani la Transporturi, Educaţie şi Cercetare

Mai puţini bani la Transporturi, Educaţie şi Cercetare
Proiect de rectificare bugetară
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, marţi, că a elaborat proiectul rectificării bugetare şi că asigură respectarea limitei de 2,76 la sută a deficitului bugetar, în condiţiile în care PIB-ul estimat pentru acest an s-a majorat la 1.031 miliarde de lei, faţă de 1.022 miliarde de lei, cât s-a estimat la începutul anului, arată news.ro.

Au fost reduse bugetele la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (-310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (-369,1 milioane de lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-1,03 miliarde de lei).

De asemenea, bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane de lei, potrivit proiectului rectificării bugetare publicat, luni, de Ministerul Finanţelor. Totodată, bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane de lei, fiind majorate şi bugetele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

În plus, se propune diminuarea bugetului Educaţiei cu 440 milioane de lei, din cauza nederulării programului "Merg la şcoală", întrucât, până în prezent, actul normativ necesar derulării programului nu a fost promovat.

Reduceri pe mai multe paliere

Alte instituţii unde bugetele sunt reduse sunt: Ministerul Economiei (-225,6 milioane de lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane de lei), Ministerul Apelor şi Pădurilor (-138,9 milioane de lei), Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane de lei), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (-106,5 milioane de lei).

Buget mai mare pentru Finanţe

Totodată, ministerele unde bugetele au fost majorate sunt: Ministerul Finanţelor Publice (+2,244 miliarde de lei, din care 2,15 miliarde de lei reprezintă contribuţia României la bugetul Uniunii Europene), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (+970,5 milioane  de lei), Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (+326,4 milioane de lei), Ministerul Mediului (+92,2 milioane lei).

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde de lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern.

Totodată, în cadrul acestei rectificări bugetare, veniturile bugetului de stat pe anul 2019 se majorează pe sold cu suma de 2,251 miliarde de lei (din care încasările din impozitul pe profit  sunt +1,608 miliarde de lei), iar cheltuielile bugetului de stat anul 2019 se majorează, pe sold, cu suma de 285,7 milioane de lei (dar cheltuielile de personal se diminuează cu 136,5 milioane de lei).

Suficienţi bani pentru pensii şi pentru salarii

"Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi", precizează Ministerul Finanţelor Publice, într-un comunicat.

Totodată, se asigură suma de 135 milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi).

Fonduri pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale

Ministerul a anunţat că se vor aloca 500 milioane de lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în acest an. Ministerul mai afirmă că s-a majorat cu 400 milioane de lei plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unităţile administrativ teritoriale. De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilităţile contului general al Trezoreriei Statului, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Citit 988 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2019 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.