Piaţa gazelor naturale şi cea a energiei, liberalizate complet în 2021

Piaţa gazelor naturale şi cea a energiei, liberalizate complet în 2021
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021, iar preţurile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenţă în piaţă, a anunţat, luni, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, citat de Mediafax. "Va fi o liberalizare completă în 1 aprilie 2021 la gaze şi în 1 iulie 2021 la energie electrică, atât pe piaţa angro, cât şi pe cea de retail, adică şi la consumatorii finali", a afirmat oficialul ANRE, la o conferință de profil. Potrivit acestuia, măsura a fost agreată de toţi participanţii la piaţă, precum şi de Comisia Europeană.
„Nu mai are niciun rost să păstrezi piaţa reglementată pe segmentul de retail, dacă piaţa angro este liberalizată. Am discutat cu toţi actorii din piaţă şi cu Comisia Europeană şi toată lumea a fost de acord că nu este o abordare sănătoasă să menţii preţurile reglementate la consumatorii finali casnici, dacă ai o piaţă liberă pe angro. Tot timpul vei avea de-a face cu diferenţe în plus şi minus, care trebuie reglate şi care influenţează concurenţa. Scopul este să avem concurenţă, iar furnizorii mari şi cei mici să se concureze în piaţă, ceea ce se poate realiza doar în condiţiile unei pieţe liberalizate complet”, a explicat Nagy-Bege.
ANRE va continua să avizeze doar tarifele de furnizare în regim de ultimă instanţă, pentru o perioadă limitată, în caz de urgenţe, precum falimentul sau incapacitatea furnizorului de a livra energie sau gaze. Toate aceste măsuri vor fi legiferate fie prin lege, fie printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă pregătită de ANRE şi de Ministerul Energiei, a mai informat oficialul ANRE.

Citit 1057 ori Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2019 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.