A doua zi de grevă în transportul public

A doua zi de grevă în transportul public
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a doua zi consecutiv, ieri, gălăţenii au aşteptat degeaba autobuzele în staţiile Transurb. Până la urmă, fie că au auzit de la alţii, prin  staţii, fie că s-au plictisit de atâta aşteptare, oamenii s-au urcat în microbuze ori în taxiuri. Şi aşa au ajuns acolo unde aveau treabă, însă plătind ceva mai mulţi bani pentru asta.

În timp ce gălăţenii au îngheţat în staţiile de autobuz, reprezentanţii Primăriei au continuat seria negocierilor cu sindicaliştii. Şi totuşi, nimeni nu a pus în discuţie alte câteva subiecte legate de acest caz.

De pildă, nimeni nu a vorbit de legalitatea sau nu a unei greve spontane, cine răspunde în acest caz pentru prejudiciile aduse călătorilor (de pildă, ale gălăţenilor care au plătit pentru abonamente!), dar şi cine anume din cadrul Primăriei ar fi trebuit să transmită din timp administraţiei locale problemele celor de la Transurb, astfel încât să nu se ajungă la grevă?

Asta, ca să nu mai vorbim de faptul că Primăria nu a găsit soluţii, măcar de moment, pentru asigurarea transportului în zonele periferice ale Galaţiului, precum cartierul ANL Dimitrie Cantemir, unde nu circulă microbuzele, ci doar autobuzele…  

Grevă la stat, bucuria privaţilor!

Ieri, în una din staţiile Transurb din oraş (din centru), câţiva gălăţeni aşteptau. Ce?

„Microbuzul, că autobuzele nu circulă, ştiu şi eu asta, am citit în ziar. Noi mergem în general cu autobuzul, avem abonamente. Am dat 450.000 de lei vechi pentru o lună, că-s elev…”, ne-a răspuns un tânăr.

Alături de grupul de elevi, Elena Stan, pensionară: „Sigur că mă afectează, păi deja am dat 20.000 de lei vechi, pe două drumuri cu maxi-taxi… Eu vin de la laboratorul de analize…”.

„Dacă mergeam cu autobuzul, nu plăteam deloc, că am 72 de ani şi mă lasă să circul gratuit… Despre greva lor, ce părere să am? Să le dea Primăria salarii, că şi ei sunt oameni”.

„Doar Primăria îi poate ajuta, că noi… doar ne enervăm şi … ne creşte tensiunea!”.

Şi doamna Elvira Petrea, cu nepoţica de mână, ne-a spus că „…merg la Parc CFR, cu maxi taxi… Normal că mă afectează. Dar, pe de altă parte, probabil au şi ei, şoferii, dreptate, îşi cer şi ei drepturile… sunt şi ei oameni, nu?”.

Primarul: „Probabil după-amiază vor relua lucrul…”

Întrebat ce părere are despre situaţia de la Transurb, primarul Dumitru Nicolae a declarat, ieri, că „…eu am nişte reclamaţii ale oamenilor de acolo, voi trimite comisia de anchetă acolo… de situaţie se ocupă viceprimarul Ciumacenco şi city-managerul Florin Popa”.

„Probabil în marţi după-amiază vor relua lucrul. Ce trebuie să reţineţi este că bătaia e mult mai lungă: în câteva săptămâni începe licitaţia pentru noi trasee ale microbuzelor, credeţi că nu are legătură?”.

„Când s-a mai întâmplat acest lucru? În urmă cu cinci ani, când şi atunci se licitau traseele şi ce greve aveam atunci… unii se ajută pe ceilalţi”.

Pe de altă parte, Dumitru Nicolae a declarat că, în zilele următoare, la Transurb va avea loc un audit realizat de o comisie din cadrul Primăriei, iar în urma verificărilor se vor lua măsurile care se impun.

Primarul a confirmat şi că, într-adevăr, Primăria trebuia informată de problemele de la Transurb de către  city-managerul municipiului Galaţi, Florin Popa, cel care prin contract are în atribuţii şi monitorizarea activităţii societăţilor de interes local.

Lucru care s-a şi întâmplat, a adăugat primarul. Care însă nu a explicat şi de ce Primăria nu a intervenit din timp în aplanarea conflictului, dacă se ştia dinainte că şoferii mocnesc a grevă?  

„După mine, orice litigiu trebuie lămurit cu răbdare şi cu calm. La Transurb  sunt aceleaşi probleme de 20, 40 de ani…”, a spus primarul.

Acesta a mai precizat că: „cine nu munceşte, nu primeşte bani şi îi vom sancţiona pe capii greviştilor”.

Primăria promite creştere salarială şi condiţii mai bune de muncă

Tot ieri la prânz, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, s-a întâlnit cu o numeroasă delegaţie a sindicaliştilor de la Transurb. Înainte de a începe discuţiile cu aceştia, vicele a prezentat, pe scurt, oferta administraţiei:

„După o analiză serioasă cu cei din Primărie, s-a ajuns la concluzia că se pot rezolva aproape toate revendicările angajaţilor de la Transurb, inclusiv cele legate de condiţiile grele de muncă”.

„Astfel, se vor găsi soluţii financiare pentru plata acelor creşteri a salariilor, cu 2 la sută, aferente lunilor septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie”.

„Sunt aproape convins că vom reuşi şi indexarea salariilor cu rata inflaţiei, de 5,52 la sută, în acest an.  Am găsit ca soluţie şi realizarea anumitor investiţii în infrastructură pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă”.

„În mod normal, dacă sindicaliştii acceptă această ofertă, ar trebui să se stingă conflictul de muncă”.

„Din câte am înţeles, va urma la Transurb realizare unui audit, de o comisie a Primăriei, pentru a se vedea dacă se verifică sau nu plângerile”.

„După aceea se va lua o decizie… oricum, Consiliul Local va trebui să hotărască acest lucru”, a mai spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco despre problemele conducerii, pregătindu-se să intre la ora 12.00, la o întrunire, cu sindicaliştii de la Transurb, şedinţă care s-a desfăşurat pe parcursul mai multor ore.

Citit 878 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.