Marinela Dobrea, la primul NUP

Marinela Dobrea, la primul NUP
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cercetată de mai multe instanţe, fosta şefă de la Protecţia Copilului, Marinela Dobrea, a primit primul NUP * Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi consideră că Marinela Dobrea nu trebuie urmărită penal pentru agresiunea asupra a trei jurnalişti, petrecută în 2008 (vezi mai sus înregistrarea VIDEO) * De un an şi jumătate au avut nevoie procurorii să interogheze martorii şi să ia o decizie *

Marinela Dobrea, fostă şefă la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), a primit prima rezoluţie de neînceperea urmăririi penale (NUP).

Este vorba despre cazul plângerii penale pe care jurnalistul Cezar Amariei a făcut-o împotriva Marinelei Dobrea pentru vătămare şi tentativă de distrugere în urma unei agresiuni petrecute în sediul DGASPC în toamna anului 2008.

Decizia Parchetului

„Aşa cum se constată din înregistrările video, din fotografii şi din declaraţiile date în cauză, făptuitoarea nu a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate cu intenţia de  a-i aduce atingere integrităţii fizice, scopul fiind de a-l împiedica să mai filmeze şi pentru a părăsi incinta sediului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cartierul Micro 20”.

„Starea de surescitaţie a făptuitoarei a fost determinată de apariţia jurnaliştilor, dar având în vedere împrejurările concrete în care s-a produs incidentul, nu se poate reţine că aceasta a acţionat cu intenţia de a cauza o vătămare integrităţii fizice a persoanei vătămate, făptuitoarea încercând să împiedice jurnaliştii să filmeze fără acordul său, fără a o lovi pe persoana vătămată”, se arată în rezoluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Cu alte cuvinte, s-a decis neînceperea urmăririi penale şi pentru că agresiunea asupra jurnaliştilor are o justificare: Marinela Dobrea încerca doar să îi dea afară pe jurnalişti dintr-o instituţie publică.

Jurnalişti care tocmai încercau să îi ofere posibilitatea Marinelei Dobrea să îşi exprime un punct de vedere, să se apere, în cazul unor acuzaţii făcute publice în acea zi.

Iar rezoluţia Parchetului continuă să o scoată pe Marinela Dobrea basma curată:

„În ce priveşte infracţiunea de tentativă de distrugere, se constată că acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, ori, în cauză, cel care a formulat plângerea nu avea calitatea de persoană vătămată cu privire la această infracţiune”.

„Tentativa de distrugere se referă la camera video aflată în posesia colegului meu, operatorul Florin Jaglău. Procurorii consideră că nu se pune problema de tentativă de distrugere pentru că nu era camera mea. Nici a operatorului nu era. Era a postului de televiziune Pro TV”.

„Cine ar fi trebuit să facă plângerea? Directorul Pro TV-ului de la Bucureşti?”, se întreabă retoric jurnalistul Cezar Amariei.

„Un precedent periculos”

Acesta susţine însă că cea mai gravă consecinţă a NUP-ului primit de Marinela Dobrea nu e faptul că aceasta nu va fi anchetată.

„Nici nu mă gândeam că o să intre la puşcărie pentru asta, însă, după părerea mea, se creează un precedent periculos. Acum, orice persoană publică, director de instituţie publică, plătit din bani publici, poate să agreseze ziarişti pentru că ştie că nu va păţi nimic”.

„Poate să se repeadă la ei, să îi împingă, să îi îmbrâncească, să îi agreseze liniştit pentru că nu va suferi nicio consecinţă. Parchetul îl va scoate basma curată”.

„Este un precedent care pune în pericol libertatea presei”, susţine jurnalistul Cezar Amariei.

Acesta s-a arătat nedumerit atât de decizia Parchetului, cât şi de timpul îndelungat în care s-a oferit o soluţie plângerii sale.

„Dacă se ia o astfel de decizie în condiţiile în care există imagini filmate evidente, atunci mă întreb ce şansă ar mai avea cineva care nu a beneficiat de sprijinul unei camere video”.

„În plus, nu înţeleg de ce a fost nevoie de un an şi jumătate pentru acest NUP. Martorii au fost audiaţi la Parchet abia în toamna anului trecut, adică la un an după incident”, precizează Cezar Amariei.

Povestea agresiunii

Pe data de 16 octombrie 2008, fosta şefă a DGASCP Galaţi, dată afară între timp pentru nenumărate nereguli descoperite de auditul Consiliului Judeţului, a agresat o echipă Pro TV Galaţi, formată din reporterul Cezar Amariei şi operatorul Florin Jaglău, şi reporterul „Vieţii libere” Marius Ţuca, după ce i s-a cerut un punct de vedere cu privire la afacerile pe care fiica sa, Lucia Raluca Dobrea, angajată la rândul ei la Direcţie, le-ar fi făcut cu instituţia publică pe care o conduce.

Enervată de insistenţele presei, Marinela Dobrea a reacţionat violent şi s-a năpustit asupra camerei de filmat a cameramanului Pro TV Florin Jaglău, asupra microfonului reporterului Cezar Amariei, precum şi asupra aparatului foto al reporterului „Vieţii libere”, Marius Ţuca.

Rând pe rând, toţi cei trei jurnalişti au fost luaţi la rost şi bruscaţi pe holul Direcţiei, unde aveam tot dreptul să fim, dat fiind caracterul de instituţie publică al DGASPC.

Marinela Dobrea a motivat în tot acest timp că nu avem acceptul dumneaei să o filmăm şi să o fotografiem, deşi este şefă de instituţie publică şi acceptase în nenumărate rânduri până atunci să apară în faţa camerelor de luat vederi la conferinţele de presă şi, mai mult, cu câteva săptămâni în urmă, anunţase cu surle şi tobe că instituţia pe care o conduce este transparentă şi că putem intra oricând în orice sediu pentru a ne documenta.

Colac peste pupăză, directoarea DGASPC a chemat poliţia, care a sosit aproape imediat la sediu.

Poliţiştii şi-au făcut meseria profesionist, ne-au legitimat pe toţi cei implicaţi şi, după ce au realizat că nu am încălcat nicio lege, ne-au lăsat să plecăm, nu înainte însă de a ne întreba dacă nu vrem noi să depunem plângere împotriva Marinelei Dobrea.

După ce conflictul a fost aplanat, mai mulţi angajaţi ai Direcţiei, care au văzut întreaga scenă, ne-au abordat pentru a depune mărturie în favoarea noastră în cazul în care se va ajunge la proces.

În urma incidentului, Cezar Amariei a depus plângere penală împotriva Marinelei Dobrea. După un an şi jumătate de la înregistrarea plângerii, martorii fiind audiaţi la un an de la incident, Parchetul a dat o rezoluţie surprinzătoare: NUP.

„Lucrurile nu se vor opri aici. Mă consider nedreptăţit, motiv pentru care voi contesta decizia Parchetului. Nu am pretenţia să o aresteze pe Marinela Dobrea, nu cred că se pune problema, însă o agresiune asupra libertăţii presei trebuie pedepsită cumva”, consideră Cezar Amariei.

Marinela Dobrea nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere întrucât la ultima întâlnire a refuzat să ne furnizeze un număr de telefon la care să fie găsită, menţionând că nu doreşte să mai fie contactată de presă.

Marinela Dobrea, cercetată de DNA

Plângerea penală pentru care a primit NUP nu este singura pe numele Marinelei Dobrea. Fosta şefă a DGASPC are pe rol un dosar consistent la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Galaţi.

Deocamdată, procurorii DNA nu au făcut publice detalii legate de anchetă, limitându-se la a spune doar că se fac cercetări.

Explicaţii foto:

1. Marinela Dobrea a avut probleme serioase cu camera video a echipei Pro TV

2. Marinela Dobrea a încercat să smulgă cu forţa aparatul foto al reporterului „Vieţii libere” Marius Ţuca

Citit 2896 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.