Iarna şi-a intrat în drepturi | Drumuri închise, trenuri anulate şi cursuri suspendate
Foto: Bogdan Codrescu

Iarna şi-a intrat în drepturi | Drumuri închise, trenuri anulate şi cursuri suspendate
Utilajele de la Drumuri Naţionale au acţionat pentru deszăpezirea DN24D
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

UPDATE. Iarna şi-a intrat în drepturi şi în judeţul Galaţi. Încă de miercuri seară a început să ningă, iar vântul extrem de puternic a viscolit zăpada depusă. Tocmai de aceea, autorităţile au decis, în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, închiderea Drumului Naţional 24 D, între Galaţi şi Vaslui, dar şi restricţionarea traficului pentru vehiculele cu tonaj mai mare de 3,5 tone. 

De asemenea, au fost închise circulaţiei Drumul Judeţean 251, pe sectorul de drum Smârdan – Valea Mărului, şi Drumul Judeţean 242 A, pe sectorul de drum Bereşti – intersecţie DN 24 D. 21 de localităţi au rămas fără curent electric după ce liniile de medie tensiune şi punctele de transformare au fost avariate din cauza vântului.  După ce ninsoarea şi viscolul s-au oprit, echipele de intervenţie au putut lucra pentru remedierea problemelor. Astfel, în cursul dimineţii de joi, a fost ridicată restricţia de tonaj, iar în jurul orei 15,00, circulaţia a fost reluată  pe cele trei sectoare de drum închise. De asemenea, la ora 15,00 erau încă şapte localităţi fără curent electric. Conform celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, localităţile Stoicani (comuna Folteşti), Chiraftei, Măstăcani, Cişmele, Mihail Kogălniceanu, Smârdan şi Odaia Manolache nu erau încă realimentate cu energie electrică. „La ora 15,00 erau afectaţi 4.164 de abonaţi. Conform raportărilor din teren, 62 puncte de transformare afectate şi linii de medie tensiune au fost avariate. Se acţiona în teren cu 33 echipaje (66 persoane) din cadrul operatorului SDEE Muntenia Nord”, ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Tot din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a suspendat cursurile în 14 unităţi din judeţul Galaţi, astfel: Cudalbi (1160 elevi), Griviţa (400 elevi), Băleni (420 elevi), Cuca (400 elevi), Drăgăneşti (480 elevi), Măstăcani (550), Piscu(450 elevi), Rediu (490 elevi), Scânteieşti (450 elevi), Schela (450 elevi), Smârdan (480 elevi), Tuluceşti (490 elevi), Umbrăreşti (460 elevi) şi Vânători (480 elevi).

Totodată, în cursul zilei de 6 februarie 2020 au fost anulate şi trei trenuri de călători: IR 1770 - Galaţi - Bucureşti Nord; R 7362 - Galaţi – Buzău şi R 7401 - Făurei - Galaţi.

Şi autorităţile locale s-au pregătit pentru a interveni pe străzile din oraş. Conform celor de la Primăria Galaţi, pe străzile şi trotuarele din oraş au acţionat 80 de persoane, 25 de buldoexcavatoare, 12 tractoare, 15 sărăriţe şi şase bobcat-uri.  Totodată au fost folosite peste 565 de tone de sare pentru a se evita formarea poleiului. Primăria Galaţi îi sfătuieşte pe gălăţeni să folosească şi materialul antiderapant din pubelele aflate la fiecare punct de colectarea a gunoiului din oraş.

Judeţul Galaţi rămâne sub avertizare de Cod Galben de vreme rea, atenţionare valabilă până vineri, 7 februarie, ora 18,00. Meteorologii anunţă că sunt vizate intensificări susţinute ale vântului cu rafale de 55 – 60 de km/h.


UPDATE - Vremea severă închide drumuri și în județul Galați. Primul închis circulației a fost Drumul Național 24D, Galați-Cuca. De asemenea, s-a decis închiderea circulației rutiere pe DJ242A - Cruceanu - Berești și DJ 251 - Smârdan - Valea Mărului.


UPDATE - Coduri portocalii şi roşii de vreme severă. Restricții de trafic pe drumurile din județul Galați

Vântul extrem de puternic continuă să creeze probleme în județul Galați. Conform datelor furnizate de Comitetul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor, 20 de localități din județul Galați nu aveau curent electric. De asemenea, din cauza vântului, a ninsorii și a viscolului, traficul vehiculelor de peste 3,5 tone a fost restricționat pe toate arterele rutiere din județul Galați.

”Măsura a fost luată pentru a preîntâmpina situații neplăcute, în scopul asigurării siguranței tuturor participanților la trafic”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. Așadar, șoferii sunt sfătuiți să nu plece la drum, iar dacă sunt nevoiți să o facă să își ia toate măsurile necesare pentru a circula în condiții de iarnă.


UPDATE - Nu se circulă între Galați și Brăila. Vremea rea a determinat autoritățile din județul vecin să închidă, începând cu ora 22,00, toate drumurile naționale și județene. Decizia a fost luată în Comitetul pentru Situații de Urgență Brăila și vizează înclusiv cele două drumuri care leagă Brăila de Galați. Așadar, șoferii care vor să plece din Galați trebuie să știe că restricția impusă de autoritățile din Brăila este valabilă până joi dimineață la ora 8,00. Și cursele cu BAC-ul au fost suspendate între Brăila și Tulcea. De asemenea, în județul Galați vântul a creat probleme, trei localități fiind fără curent electric. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Galați, lt. col. Eugen Chiriță, aproximativ 2.000 de abonați din Barcea, Drăgănești și Malu Alb sunt fără curent electric. Au fost afectate 17 puncte de transformare și o linie de nedie tensiune. Echipele Electrica sunt în teren și lucrează pentru remedierea problemelor”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU. Vântul a rupt și crengi și copaci. Conform ISU au fost trei solicitări în acest sens pe străzile Ana Ipătescu și Crizantemelor, dar și în localitatea Fundeni. În niciunul dintre cazuri nu au fost semnalate victime sau pagube materiale.


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări cod roşu de viscol şi vânt în zona montană din nouă judeţe, în vigoare de miercuri seara până joi dimineaţă.

Astfel, metereologii au anunţat viscol puternic cu rafale de peste 100-120 km/h şi vizibilitate redusă spre zero în zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Braşov şi Buzău. De asemenea, se anunţă intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 85-90 km/h, viscol, vizibilitate redusă semnificativ în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Tulcea.

Totodată, în jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei va fi cod portocaliu de vânt şi viscol, atenţionarea fiind valabilă până joi, la ora 12,00. "Se vor semnala intensificări susţinute ale vântului, ninsoare viscolită şi spulberată. În estul Munteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea vântul va continua să prezinte intensificări susţinute cu rafale de 70-80 km/h, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, peste 80-90 km/h, viscolind şi spulberând ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii”, atenţionează meteorologii.

Tocmai de aceea, la Galaţi a fost convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul şedinţei fiind dispuse măsurile necesare în astfel de cazuri.

Meteorologii au atras atenţia şi asupra faptului că în judeţele Teleorman, Giurgiu, Tulcea şi local în judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila se va depune strat consistent de zăpadă.

Citit 34419 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.