Protest al pakistanezilor de pe șantierele gălățene

Protest al pakistanezilor de pe șantierele gălățene
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

Protest spontan, joi dimineaţă, în faţa firmei Trancrad. Aproximativ 100 de muncitori pakistanezi au oprit lucrul şi au venit la sediul firmei pentru că, susţin ei, nu şi-au primit toţi banii. Îmbrăcaţi în hainele de muncă, pakistanezii, care lucrau pe şantierele din Galaţi, Lieşti şi Brăila, au mers în Ţiglina 1 şi au stat minute în şir în parcul din apropierea Orăşelului Copiilor.

Muncitorii susţin că în ultimele două săptămâni li s-a tăiat aproximativ 500 de lei din leafă şi că nu le sunt respectate drepturile trecute în contract. „Românii lucrează opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Noi lucrăm 10 ore pe zi şi şase zile pe săptămână. Ne-au tăiat şi din bani. Noi cum ne putem întreţine, ce bani mai trimitem acasă, la familie, în Pakistan? În contractele de muncă sunt trecute nişte sume, iar noi am primit alte sume”, ni s-a plâns unul dintre muncitori. 

Povestea lui este susţinută şi de alţi muncitori, toţi explicând că nu primesc salariile trecute în contracte şi că nu vor să mai revină pe şantiere decât după ce îşi primesc banii. 

La un moment dat, pakistanezii au mers în faţa firmei, iar doi dintre ei au fost primiţi la discuţii de directorul-adjunct. La finalul discuţiilor, pakistanezii au rămas cu aceeaşi părere. „Ne dau toţi banii şi ne întoarcem pe şantier. Altfel nu mai mergem la muncă”, ne-au spus muncitorii. 

Reprezentanţii firmei Tancrad au clarificat lucrurile, chiar dacă muncitorii nu au vrut să accepte asta. „Nu îşi respectă programul de lucru. Sunt duşi şi aduşi cu maşina pe şi de pe şantier. Dar ei efectueză cinci sau şase ore de muncă, în loc de opt, cât ar trebui. Le-am respectat toate drepturile, dar, dacă nu lucrează opt ore, nu am cum să îi plătesc opt. Banii despre care ei susţin că au fost opriţi sunt de fapt cazarea şi masa, lucru care nu este prevăzut în contractul de muncă. Trebuie să precizez faptul că, încă de când au venit, au creat foarte multe probleme. În total avem aproximativ 250 de angajaţi din Pakistan, la noi nu am mai găsit forţă de muncă, iar aici este doar o tremie, restul fiind pe şantiere. Au salariul minim pe ramură în construcţii, respectiv 500 de euro, iar firma a plătit pentru ei toate taxele impuse de lege”, ne-a declarat Ionuţ Ţilea, directorul general adjunct al firmei Tancrad.  

Conflictul a intrat şi în atenţia inspectorilor de muncă, care au demarat o anchetă şi vor face verificări să stabilească dacă firma a încălcat sau nu drepturile muncitorilor pakistanezi.

Citit 18650 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2020 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.