Al doilea an de supraimpozitare pentru locatarii blocului C (FOTO)

Al doilea an de supraimpozitare pentru locatarii blocului C (FOTO)
În luptă cu sărăcia şi birocraţia
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Disperare. Locatarii celor 34 de apartamente de la Blocul C de pe strada Domnească nr. 144, situat în campusul studenţesc, au intrat deja în cel de-al doilea an când vor plăti un impozit cu 500 la sută mai mare, deoarece nu au reuşit să repare imobilul.

Codul Fiscal le permite autorităţilor să pedepsească proprietarii clădirilor neîngrijite cu o supraimpozitare care ajunge la 500 la sută. Prin urmare, oamenii care locuiesc la Blocul C, primul construit în Galaţi, prin anii '50, plătesc din 2019 în jur de 700 de lei impozit, deşi în mod normal ar fi rebuit să achite circa 150 de lei, altfel riscând să fie executaţi silit, aşa cum a anunţat Primăria anul trecut. Pe lângă faptul că dau o grămadă de bani la impozit, oamenii sunt nevoiţi să facă economie pentru a strânge bani pentru repararea clădirii, care este foarte veche şi se degradează văzând cu ochii.

În baza Regulamentului şi a verificărilor făcute de Serviciul Disciplina în Construcţii, Blocul C a fost declarat că se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite, deoarece prezintă o mulţime de deficienţe: ţigla desprinsă de pe acoperiş, jgheaburile şi burlanele deteriorate, tencuiala degradată, balcoanele şi balustradele foarte deteriorate, elementele decorative desprinse care prezintă risc de cădere şi pericol pentru trecători, tâmplăria uzată, zugrăveala exfoliată şi decolorată. În plus, proprietarilor li s-a atras atenţia că şi grinda de legătură dintre blocul lor şi imobilul vecin este foarte deteriorată şi îi pune în pericol pe trecători.

Din toate aceste neajunsuri, în doi ani de zile, proprietarii n-au reuşit să remedieze mai nimic. Doar ceva reparaţii la faţadă, dar nesemnificative, din moment ce Primăria a decis supraimpozitarea pentru al doilea an consecutiv.

CITEȘTE ȘI: Finanţare pentru Stadionul Portu Roşu din Galați

La faţa locului, am discutat cu administratoarea Blocului C, Floricica Ion. "Locatarii sunt în majoritate pensionari, care nu primesc nici minimul pe economie. De unde să aibă bani pentru reparaţii? Am întrebat la câteva firme, ne-au spus că nici nu poate fi vorba de mai puţin de un miliard de lei vechi. Dar nici aşa nu s-au arătat interesate firmele să facă reparaţii. Avizele le avem pe toate. Dar ne-am împotmolit la expertiza în construcţie. Este enorm de scumpă. Peste 400 de milioane de lei vechi. Sunt doar trei firme care ar putea să facă aşa ceva şi toate au cam aceleaşi preţuri. De unde să dăm atâţia bani? Oamenii sunt foarte săraci", spune administratoarea.

Aceasta susţine că ar mai fi o posibilitate pentru obţinerea unei finanţări prin fonduri europene, dar şi aşa, spune ea, ar fi nişte impedimente. "Sunt nu mai puţin de 12 apartamente care sunt închiriate şi proprietarii sunt plecaţi în străinătate sau în alte localităţi. Nu avem de unde obţine semnăturile lor pentru a primi acordul necesar la dosar", se plânge femeia.

Este ciudat că în epoca în care există atâtea posibilităţi de comunicare între oameni, o asemenea problemă majoră să se poticnească tocmai de obţinerea unei semnături. O întreb pe administratoare dacă hârtiile cu pricina n-ar putea fi trimise prin poştă la adresele proprietarilor pe care le-ar putea afla de la chiriaşi. Ideea pare bună, iar femeia promite să se ocupe de ea. Până atunci, oameni care trăiesc de azi pe mâine, dintr-o pensie care nu le acoperă nici strictul necesar, trebuie să-şi rupă de la gură pentru a plăti un impozit aproape de cinci ori mai mare.

CITEȘTE ȘI: Focare de infecţie în campusul studenţesc din Galați

Citit 1659 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.