Focare de infecţie în campusul studenţesc din Galați (FOTO)

Focare de infecţie în campusul studenţesc din Galați (FOTO)
Mizerie, în mai multe locuri ascunse de ochii lumii. În foto, curtea fostei cantine
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Deşi spaţiile dintre căminele din Campusul Studenţesc "Al. I. Cuza" sunt relativ curate, există zone unde mizeria şi gunoiul zac pe suprafeţe destul de extinse. Din nefericire, vorbim de mai multe locuri în care resturile menajere sunt depozitate pe o arie destul de restrânsă.

Una dintre ele este cantina veche de lângă Căminul A, care aşteaptă să fie demolată pentru ridicarea unui nou internat. Cu toate acestea, în curtea ei, mormanele de gunoi nu sunt plăcute nici ochiului şi nici n-ar trebui să se afle în vecinătatea unor cămine, care, în mod obişnuit, sunt pline cu studenţi. Fiindcă mizeria era acolo dinainte de a se suspenda cursurile.

Chiar alături, deşi nu este curtea campusului, alte zone pline de resturi menajere şi crengi denotă părăsirea şi delăsarea. Este vorba de zona unde stau neterminate blocurile Beyler.

Nu foarte departe, în spatele Căminului E, pe locul fostului sediu ADP, alte locuri au devenit adevărate pubele în aer liber, cu deosebirea că nimeni nu se agită să mai şi cureţe. Saltele, arcuri de pat, sticle goale, conserve, pungi de plastic se înşiră de-a lungul unui spaţiu generos, unde chiar s-ar putea face un parc sau s-ar putea amenaja nişte mese de ping-pong sau nişte aparate de fitness în aer liber pentru studenţi.

Nici căminele de peste drum n-au scăpat de locuri focar de infecţie. În spatele căminului C există o construcţie împrejmuită cu gard, în spatele căruia trecătorii au aruncat gunoiul morman, în ciuda faptului că există pe gard o plăcuţă care avertizează că locul este monitorizat cu camere video.

De la prorectorul Cezar Bichescu, am aflat că totuşi demersuri pentru curăţarea respectivelor zone s-au făcut şi se mai fac. "Cantina urmează să fie demolată luna aceasta. Se va construi acolo un cămin nou cu 200 de locuri, cu bani de la Compania Naţională de Investiţii.  Licitaţia deja s-a făcut. Vor începe cât de curând lucrările. În curtea fostei cantine au fost depozitate saltelele vechi de la căminele proaspăt renovate. Acestea au regim special. Trebuie ridicate de o firmă specializată. Mizeria este din resturi de saltele, care, de asemenea, trebuie luate de aceeaşi firmă, lucru care se va întâmpla cât de curând", a precizat Cezar Bichescu. Acesta susţine că şi chiriaşii care stau în fostul sediu ADP vor fi evacuaţi, urmând ca Universitatea să se ocupe apoi de igienizarea zonei. "Noi am mai făcut curăţenie acolo, dar deegeaba. Locuitorii din acele case cară iar gunoi. Am vorbit cu cei de la Primărie şi mi-au promis că-i vor muta în altă parte", a mai adăugat prorectorul.

Studenţii îşi aruncă gunoiul pe geam

Deşi te aştepţi ca civilizaţia să facă o casă bună cu învăţătura, descoperi în campusul studenţesc că lucrurile nu stau chiar aşa. Aproape pe lângă toate căminele în care locuiesc tinerii care au venit la Galaţi să facă o facultate găseşti resturi menajere, uneori sacoşe întregi, şi PET-uri aruncate direct de pe geam în stradă sau sticle de bere şi pahare goale de cafea lăsate pe la colţuri.

Nişte bănci între blocuri

Locuitorii de la blocurile din campusul studenţesc îşi doresc cu ardoare de ani de zile un părculeţ unde să poată ieşi la aer. "Este destul loc pe terenul acesta. Nu ne dorim decât nişte bănci. E drept că sunt în parcul cu troiţă cîteva, dar acolo, de regulă, sunt studenţi şi nu îndrăznim să mai mergem să-i deranjăm. Mai e şi Grădina Publică aproape, dar sunt pensionari care chiar nu mai pot merge decât pe aici, prin jurul blocului, în baston. Chiar e loc unde se pot pune câteva bănci", spune Gheorghe Chiriac.

Dispensarul studenţesc are nevoie de renovare

Clădirea în care funcţionează dispensarul de la Universitatea "Dunărea de Jos" are nevoie urgentă de reparaţii şi modernizări. Pereţii cenuşii n-au mai văzut de decenii o mână de var. Scările de la intrare arată şi mai rău: treptele sunt rupte într-o parte, făcând accesul în dispensar o pistă cu obstacole. Un dispensar trebuie să inspire senzaţia de curăţenie, iar acesta este ultimul lucru care îţi vine în minte când priveşti clădirea cu pricina.

Traseu cu obstacole sau staţie?

În staţia de autobuz de lângă Căminul studenţesc C, chiar pe trotuar, în picioarele trecătorilor, zace o mostră care vorbeşte despre modul în care se fac la noi lucrurile. Avem staţie cu acoperiş şi băncuţă, frumos împrejmuită cu fotografii ale oraşului, avem ceas electronic prin care Primăria Galaţi se revendică a fi semnatarul lucrărilor de amenajare, dar avem şi ditamai mormanul de moloz şi pietroaie care n-ar avea ce căuta acolo. Asta dacă nu cumva municipalitatea nu şi-a propus să facă o pistă de obstacole în care să-şi rupă oamenii picioarele.

Gropi neasfaltate de zeci de ani

Deşi este considerată o zonă centrală a oraşului, cu impozite pe măsură, trotuarele sunt în suferinţă, cu gropi mari, numai bune să-ţi rupi picioarele, şi cu asfaltul ras pe bucăţi destul de marie din trotuar. Cum în zonă locuiesc mulţi bătrâni, unii ne-au declarat că nici nu mai ies din casă după căderea întunericului, de teamă să nu se împiedice. "Ar trebui să ajungă şi la noi cu asfaltarea, măcar viitorul primar, dacă nu ăsta", ne spune unul dintre locuitorii cartierului.

Canalizări vechi de peste 60 de ani

Cum e de aşteptat, într-un cartier în care s-au construit primele blocuri din Galaţi, locuitorii au probleme mari cu canalizările. "Sunt vechi din 1957. Dar cei de la Apă-Canal nu au de gând să le reabiliteze. Nu mai fac faţă. De câte ori plouă, apa se infiltrează şi ajunge sub locuri. La Blocul C, la apartamentele 25 şi 26 avem mereu probleme. Ni se revarsă apa în casă. Oricât m-am străduit, n-am reuşit să scap de acest lucru. Cei de la Blocul A nici nu mai au subsol, a fost inundat luni bune cu apă, până când au venit s-o evacueze. Ar trebui să vină cei de la Apă-Canal să reabiliteze sistemul de canalizare, că altfel se vor deteriora blocurile, şi aşa vechi, şi mai rău", se plânge Gheorghe Chiriac. Administratoarea Floricica Ion susţine că şi locatarii sunt vinovaţi, deoarece, deşi ştiu că sistemul de canalizare este depăşit, tot aruncă în toalete mâncare sau lucruri care înfundă ţevile.

Joi, venim în Micro 20

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 19 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Piaţa din Micro 20, pentru a ne spune care sunt principalele probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor. În cazul în care nu ajungeţi la întâlnire, ne puteţi scrie pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Unul dintre obiectivele principale ale campusului studenţesc rămâne Stadionul "Portu Roşu". Vestea bună este că Stadionul Portu Roşu se află în prezent pe lista de priorităţi la proiecte cu finanţare [detalii]

Al doilea an de supraimpozitare pentru locatarii blocului C. Despre disperarea locatarilor, CITEȘTE AICI

ALTE REPORTAJE VLG [link]

 

Citit 17784 ori Ultima modificare Marți, 17 Martie 2020 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.