Cum iei concediu medical dacă eşti în carantină

Cum iei concediu medical dacă eşti în carantină
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În contextul numeroaselor modificări și completări succesive aduse actelor normative, în ultimele săptămâni, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a alcătuit un mic ghid în care explică, atât pentru publicul larg, cât și pentru personalul cabinetelor de medicină primară, modul în care se acordă concediile medicale pentru persoanele care se află în carantină, în izolare la domiciliu impusă de direcțiile de sănătate publică (DSP-uri) sau pentru cele internate în spital cu COVID-19, precum și cine are dreptul la indemnizația de carantină, pe perioada stării de urgență.

În primul rând, pentru a afla cine are dreptul la concediu medical și la plata indemnizației de 75 la sută și cine primește doar o adeverință medicală prin care justifică zilele de absență de la serviciu, reprezentanții FNPMF le recomandă oamenilor să solicite precizări din partea angajatorului/ plătitorului indemnizației și casei de asigurări de sănătate la care este asigurat fiecare. Important de precizat aici este că persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru carantină, fără îndeplinirea acelei condiţii privind realizarea stagiului de cotizare complet, de șase luni.

De asemenea, pentru concediul medical de carantină, „trebuie să primiţi de la DSP un document care poate fi numit «certificat» sau «adeverinţă» și care vă poate fi eliberat de DSP și prin mijloacele electronice de transmitere la distanţă la o dată ulterioară, după ce aţi depus la DSP, inclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, declaraţia pe proprie răspundere conform modelului din Anexa nr. 2 a Ordinului 414/2020”, precizează FNPMF.

Când se eliberează certificatul de CM

În privința momentului în care se eliberează certificatul de concediu medical pentru carantină, reprezentanții medicilor de familie spun că acesta va fi eliberat „la o dată ulterioară, pentru luna în curs sau luna anterioară, și, prin excepţie, pe perioada stării de urgenţă, nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgenţă”.

Pe perioada stării de urgenţă, acest certificat de concediu medical pentru carantină trebuie depus la plătitor (angajator sau alţi plătitori) electronic, până cel mai târziu la sfârșitul lunii în care a fost eliberat, iar în original, în termen de 60 de zile calendaristice.

Ce este avizul epidemiologic

Medicii de familie explică și ce este avizul epidemiologic de ieșire din carantina sau din izolarea impusă de autorități pentru coronavirus și cine îl eliberează. „Avizul epidemiologic de ieșire din carantină este un document justificativ privind starea de sănătate a persoanei suspectate a fi purtătoare a unei boli contagioase, asupra căreia a fost dispusă de autorităţi măsura carantinei instituţionalizate în spaţii special amenajate” și este eliberat de Direcţia de Sănătate Publică, la ieșirea din perioada de carantină instituţionalizată.

Referitor la avizul epidemiologic de ieșire din izolare la domiciliu, acesta „nu mai este necesar începând cu 25 martie 2020 persoanelor care s-au aflat în izolare la domiciliu, dacă nu prezintă simptome de boală”.

Ghidul întocmit de FNPMF cuprinde și paragrafele importante din lege. În același timp, documentul vine și cu o serie de lămuriri referitoare la modul de acordare a concediilor medicale pe perioada situației de urgență pentru persoanele care nu au fost în carantină sau în izolare din cauza coronavirusului. Mai mult detalii puteți afla de pe site-ul Federației (fnpmf.ro).

Cum beneficiază de CM cei internați cu COVID-19

Pentru persoanele care sunt internate în spital cu COVID-19, reprezentanții FNPMF au următorul mesaj: „Veţi primi certificatele de concediu medical la externarea din spital, pentru perioada internării și, dacă este necesar, pentru un număr de zile după externare. Dacă starea de sănătate nu vă va permite să vă reluaţi activitatea nici după numărul de zile acordate după externare, medicul de familie va prelungi concediul medical cu cel mult 14 zile, în baza scrisorii medicale eliberate din spital”.

Citit 4214 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2020 09:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.