Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România cere sprijin pentru presa scrisă

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România cere sprijin pentru presa scrisă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) a adresat un apel guvernanţilor, parlamentarilor şi decidenţilor din administraţiile locale pentru sprijinirea presei locale scrise. 

În scrisoarea deschisă se atrage atenţia că în situaţia actuală presa scrisă a devenit şi mai vulnerabilă decât era deja, deşi, în condiţiile exploziei de informaţii de multe ori eronate, din mediul on-line, presa scrisă este cea care "are mai multă autoritate și credibilitate decât informațiile online, care pot fi șterse instant, fără preaviz, fie și dintr-o calificare eronată a mesajului și, odată cu el, și a probei implicite. Informația tipărită este, la o adică, probă materială atât pentru apărare, cât și pentru acuzare".

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor, având 3.500 de membri din România, diaspora și spațiul românesc din jurul României, ia act cu îngrijorare de măsurile, uneori pripite sau intenționat stângace, care se iau la nivel guvernamental privind „protecția” populației, măsuri cu urmări adesea mai distructive decât pandemia propriu-zisă. 

"Aveți nevoie de presă scrisă în egală măsură cu populația care, o mare parte din ea, nu are acces la mediul online. Întâmplarea face ca cititorii cei mai fideli ai presei scrise să fie exact cei care constituie principala „țintă” a ordonanțelor, respectiv bătrânii. Subminarea - voluntară sau involuntară - a presei tipărite reprezintă încă o lovitură dată acestei categorii vulnerabile", se arată în comunicat. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România dă guvernul britanic ca exemplu de sprijin pentru presa scrisă, acesta fiind principalul client de publicitate al ziarelor. "Și tot guvernul britanic, din același interes nonpartinic și îngrijorat de soarta acestei forme de transmitere a informației care a făcut istorie - presa scrisă, a dat comunicării publice rezultatul unui studiu medical prin care a demonstrat că virusul COVID 19 nu se ia de pe hârtia de ziar. Iar chioșcurile de presă au fost introduse în lista domeniilor strategice. Sunt motive suficient de puternice pentru ca dumneavoastră, Guvernul României, să folosiți această informație în sensul sprijinirii ziarelor și revistelor tipărite. Încurajați-i pe distribuitorii de presă scrisă prin facilități specifice, pentru a-i determina să nu-și abandoneze activitatea! Impulsionați distribuția de presă scrisă și abonamentele prin Poșta Română! Putem găsi împreună formule viabile la o masă rotundă, la care reprezentanții celor menționați pot veni cu propuneri. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, căci timpul trece iar contribuțiile la bugetul național stagnează și pe acest domeniu", se mai precizează în apelul UZPR. 

Citit 931 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2020 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.