Bunicuţa a plecat de la Zoo la Sanctuarul Zărneşti

Bunicuţa a plecat de la Zoo la Sanctuarul Zărneşti
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Grădina zoologică de la Galaţi este, începând de ieri, mai săracă. Şi asta pentru că una dintre ursoaicele care şi-au dus viaţa în acest spaţiu a plecat spre sanctuarul de la Zărneşti. Bunicuţa, cum era cunoscută printre îngrijitori, are 34 de ani, iar în ultimii ani a stat singură, izolată de ceilalţi urşi, într-o cuşcă în care avea şi o mică piscină. 

Ursoaica a fost atacată în urmă cu mai mulţi ani de ceilalţi urşi, iar de atunci a sta singură, ceea ce i-a făcut bine în condiţiile în care are şi multe probleme de sănătate. „Este un animal în vârstă, cu probleme articulare. Din ce s-a constatat, este o artroză cronică. Sperăm ca în locul unde va fi dus va avea o viaţă mai bună. Din cauza vârstei, nu ştim motivul pentru care a fost atunci atacată, a fost izolată şi de atunci a stat aici, în această cuşcă. Probabil are şi nişte probleme neurologice, dar sperăm să le poată duce”, ne-a explicat Dan Gâscă, medicul veterinar de la Grădina Zoologică de la Galaţi. 

Pentru transferul ursoaicei, la Zoo a ajuns o camionetă cu o cuşcă specială, astfel încât drumul până la Zărneşti să fie unul sigur pentru animal. Tot pentru binele ursoaicei, s-a încercat scoaterea ei din bârlog folosind mâncarea preferată. Simţind parcă faptul că îşi va părăsi casa, Bunicuţa a refuzat să urce de bună-voie în cuşcă, motiv pentru care a fost tranchilizată. Ulterior, animalul a fost supus unei investigaţii medicale, iar apoi a fost urcat în camionetă. „Va avea ţarcul ei, depinde cum se va înţelege cu ceilalţi urşi, deşi la problemele medicale pe care le are ne îndoim că va putea sta într-un ţarc cu mai mulţi urşi. La vârsta ei este greu de spus cât va mai trăi, este bătrână şi are probleme medicale, dar noi îi vom oferi toate condiţiile necesare să se simtă deja ca în paradis şi să trăiască o viaţă bună de acum încolo. Noi ne bucurăm enorm de mult că îi putem oferi măcar câţiva ani, sperăm noi, pe pământ, cu o piscină mare, printre copaci”, ne-a declarat Paula Ciotloş, reprezentanta Asociaţiei „Milioane de Prieteni”, care se ocupă de Sanctuarul de la Zărneşti.

Plecarea ursoaicei i-a lăsat pe angajaţii de la ZOO cu ochii în lacrimi. „Noi am încercat să le oferim animalelor, pe lângă mâncare, şi o vorbă bună. Noi ne ataşăm de ele şi ne afectează atunci când ne despărţim. Faţă de noi, urșii nu aveau un comportament de agresivitate, răspundeau la chemări şi făceau ciumbuşlucuri”; ne-a mărturisit Mirela Micu, care lucrează o cunoaşte de 16 ani pe  Bunicuţa.

În ciuda regretelor angajaţilor de la ZOO Galaţi, cei de la Zărneşti dau asigurări că ursoaicei îi va fi mult mai bine la Sanctuar. „Va fi foarte bine pentru ea, aveam o zonă pentru cei mai bătrâni, o geriatrie pentru urşi. Va sta într-o zonă de carantină, o boxă, apoi o vom elibera într-un spaţiu de 600 de metru pătraţi şi va fi doar pentru ea”, ne-a mărturisit Florin Ticuşan, managerul Sanctuarului pentru Urşi de la Zărneşti.

Chiar dacă ursoaica a fost mutată, gălăţenii trebuie să ştie că mai sunt şi alţi urşi la Grădina zoologică de la Galaţi, acolo unde, de altfel, pot fi admirate multe alte specii de animale.

Citit 3729 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2020 19:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.