Un medic veterinar a controlat activitatea de la Spitalul Județean (VIDEO)

Un medic veterinar a controlat activitatea de la Spitalul Județean (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Situație tensionată la Spitalul Clinci de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”, acolo unde sunt deja 166 de angajați infectați cu coronavirus. Cifra este dublă față de lunea trecută, când unitatea medicală a fost vizitată de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, care a anunțat că va trimite Corpul de Control și Inspecția Sanitară de Stat pentru a face verificări. Echipele de control au venit, iar acum, atât conducerea spitalului, cât și președintele Consiliului Județean Galați susțin că aceste controale au fost făcute superficial. Mai mult, directoarea Spitalului Județean a anunțat că a contestat amenda primită de la Direcția de Sănătate Publică pentru lipsa anchetelor epidemiologice.

Spitalul Județean Galați a primit o amendă de 10.000 de lei pentru lipsa anchetelor epidemiologice, lucru care a fost remarcat și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acum, conducerea unității medicale susține că va contesta această amendă, pentru că verificările efectuate au fost superficiale. Mai mult, este contestată și echipa de control, care a fost condusă de un medic veterinar. ”Au fost două echipe de control trimise de ministerul Sănătății, una de epidemiologi, care a constatat că sunt respectate circuitele, că sunt dezinfectanți și materiale de protecție. Au fost câteva bibliorafturi cu anchete epidemiologice și, din păcate, cei care au venit și au controlat au fost destul de superficiali în verificarea acestor anchete. Cealaltă echipă, de la corpul de control, a fost formată dintr-un medic veterinar, un jurist și un medic radiolog și a verificat funcționarea spitalului. Nu cred că un medic veterinar sau un jurist are competența să verifice spitalul județean din punct de vedere epidemiologic”, a explicat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Conducerea unității medicale are însă mai multe de reproșat acestei echipe de control. ”Doamna medic veterinar stătea într-un cabinet de la Direcția de Sănătate Publică, ne-a chemat la raport, fumând țigară de la țigară, fără niciun fel de protecție, și ne atrăgea nouă atenția că medicii de la corturi beau apă și că nu poartă corespunzător echipamentul. Deja am contestat în instanță inexistența anchetelor epidemiologice și acel circuit închis în ambulatoriu, circuit care nu era închis, dar trebuie să se apese pe o clanță ca să se deschidă ușa”, a declarat Alina Dobrea, managerul spitalului Județean.

Cine are sau nu dreptate rămâne de văzut, cert este că în spital există probleme. Din cei aproape 2.200 de angajați, 166 sunt infectați, 60 dintre ei fiind deja declarați vindecați. Dar, personalul medical este deja epuizat, iar cei care a fi trebuit să plece în concedii au renunțat deja la această ideea pentru că trebui să suplinească colegii bolnavi. ”Este greu, există riscuri, suntem epuizați fizic. Chiar dacă suntem epuizați, muncim în continuare și, credem noi, vom face față”, ne-a declarat medicul Mihaela Crăescu.

Trebuie precizat că, în prezent, cea mai mare solicitare este pe secția de Terapie intensivă, unde sunt șapte paturi alocate bolnavilor Covid și 45 de paturi pentru ceilalți pacienți. În această secție, din cei 138 de angajați, 13 sunt infectați cu coronavirus. Conducerea unității medicale intenționează să extindă capacitatea pentru pacienții Covid la 12 sau chiar 13 paturi, dar acest lucru se va întâmpla după ce vor fi achiziționate nouă ventilatoare mecanice mobile, procedura de achiziție fiind pe ultima sută de metri.

Citit 5057 ori Ultima modificare Joi, 23 Iulie 2020 02:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.