UPDATE | Foste angajate de la ANAF, trimise în judecată de DNA

UPDATE | Foste angajate de la ANAF, trimise în judecată de DNA
ANAF s-a constituit parte civilă cu aproape 500.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

UPDATE | Procurorii Direcției Naționale Anticorupție nu au făcut publice numele persoanelor fizice implicate în acest dosar. De asemenea, procurorii anticorupție nu au furnizat date nici cu privire la firmele reprezentante de aceste persoane acuzare de dare, respectiv complicitate la dare de mită, invocând Legea cu privire la datele cu caracter personal. Vom reveni însă cu mai multe informații despre acest dosar în momentul în carer acesta va ajunge la instanța de judecatăî și va deveni public.


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au finalizat ancheta într-un dosar în care două foste angajate de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați au fost anchetate pentru luare, respectiv, complicitate la luare de mită. La finalul anchetei, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a celor două funcționare.

Este vorba despre Mariana Ion Cozma, la data fapteișef Serviciu Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, și despre Roxana Cristina Grigorescu, la data fapteiinspector principal la serviciul anterior menționat.

Conform procurorilor, Marina Cozma este acuzată de săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, în timp ce Roxana Grigorescu este acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită. În același dosar, procurorii au dispus trimiterea în judecată a trei persoane fizice, una dintre ele fiind reprezentantă a unor societăți comerciale, acuzată de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și evaziune fiscală în formă continuată. Celelelate două persoane fizice sunt acuzate de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Anchetatorii au reținut în rechizitoriul trimis instanței de judecată faptul că, în calitate de șef al Serviciului de Inspecție din cadrul Direcției Finanțelor Publice Galați, inculpata Mariana Ion-Cozma ar fi pretins și ar fi primit de la reprezentantul unor societăți comerciale, prin intermediar, sumele de 4.500 de lei și 2.900 de lei, în anii 2013, respectiv, 2014. Banii au fost oferiți pentru ca angajata de la Finanțe să favorizeze două societăți comerciale, cu ocazia unor controale inopinate. "Concret, sumele de bani ar fi fost primite sub aparența a două contracte de acordare de burse private, ce figurează a fi încheiate între cele două societăți comerciale și o persoană din familia inculpatei Ion-Cozma Mariana, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăților respective, din care să fie trecute cu vederea unele nereguli constatate", explică procurorii DNA, care susțin că Roxana Cristina Grigorescu ar fi fost complice la primirea uneia din tranșele de bani.

"Independent de faptele descrise anterior, reprezentantul societăților comerciale ar fi înregistrat în evidența contabilă a uneia dintre societățile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane, achiziții nereale de bunuri (cereale și îngrășăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziții nereale, pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale în sumă totală de 484.362 de lei", mai arată anchetatorii.

În acest dosar, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă cu suma de 484.362 de lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Galați, magistraţii de aici urmând să stabilească o primă pedeapsă pentru cei trimişi în judecată de DNA.

Citit 4029 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 August 2020 15:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.