Autospecială nouă la ISU pentru transportul muniției

Autospecială nouă la ISU pentru transportul muniției
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Echipa Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați a primit în sfârșit o autospecială nouă, care să o înlocuiască pe cea fabricată în 1979 cu care se transporta până acum muniția.

În cursul anului 2019, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați a avut 37 de misiuni. Dintre acestea, 34 au fost misiuni de cercetare, identificare, ridicare, transport și depozitare a muniției rămasă neexplodată  din timpul conflictelor militare. Celelalte trei misiuni au vizat distrugerea elementelor de muniție mai sus menționate. Toate aceste misiuni au fost efectuate cu o autospecială pirotehnică, destinată transportului de muniţie. Maşina, marca Mercedes, datează din 1979, servind patria din 1994, de când ne-a fost donată de statul German. Cu sute de mii de kilometri la bord, cu drumuri pline de gropi şi de obstacole, putem spune că fiecare transport efectuat cu această autospecială era un real pericol pentru întreaga comunitate, aspect asupra cărora "Viaţa liberă" a atras de mai multe ori atenţia.

Autospeciala a fost, în sfârșit, scoasă la pensie, și înlocuită de o alta, dotată cu tot ce trebuie și mult mai sigură pentru misiunile echipei pirotehnice  de la ISU Galați. Este vorba de un autovehicul special echipat pentru transportul muniţiei, precum şi de toate accesoriile necesare pentru a realiza astfel de intervenţii, dar și pentru alt gen de misiuni, cum ar fi distrugerea podurilor de gheaţă sau tractarea unui vehicul şenilat. Valoarea totală a investiţiei este de 268.000 de lei, fonduri alocate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi. 

Conform specialiștilor, bena autospecialei este căptuşită la interior cu panouri din oţel, iar între benă și șasiu există blindaj de oțel. Autospeciala este dotată cu un troliu, care are o capacitate de ridicare de minimum 500 de kilograme. Veștile bune nu s-au oprit însă aici pentru pirotehniștii de la ISU. Și asta pentru că echipajul a fost dotat și cu veste şi căşti de protecţie balistică, dar și cu pătură antischijă, lanterne cu utilizare în mediul gazos şi combinezoane speciale pentru intervenţie.  

Așadar, după ani de zile în care și-au făcut treaba, punându-și viața în pericol, pirotehniștii vor putea interveni de acum înainte în condiții mult mai bune. Iar misiunile lor nu sunt deloc puține, pirotehniștii fiind solicitați destul de des pentru a prelua elemente de muniție descoperite pe raza întregului județ.

Citit 2050 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Septembrie 2020 14:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.