Românii respiră cel mai nociv aer din Europa
Foto: Arhiva VL

Românii respiră cel mai nociv aer din Europa
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Fiecare al optulea deces survenit pe teritoriul Uniunii Europene ar avea legătură cu poluarea mediului înconjurător, susține un studiu citat de dw.com. Cea mai gravă ar fi situația din România. Totuși, avem parte și de o ușoară consolare: înainte era și mai rău.

Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat la Copenhaga de Agenția Europeană de Mediu. În document sunt analizate date privind influența mediului înconjurător asupra sănătății și bunăstării europenilor. Potrivit studiului, în Europa, poluarea aerului ar fi, ca și până acum, cea mai mare amenințare la adresa sănătății din partea mediului.

Agenția insistă însă că situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 30 de ani. În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de circa un milion. Există însă și alte surse de poluare a mediului înconjurător care costă vieți omenești: poluarea fonică ar fi pe locul al doilea, ei fiindu-i atribuite 12.000 de morți premature. Efectele schimbărilor climatice ar avea de asemenea un impact tot mai mare - de exemplu prin valuri de caniculă și inundații. Oamenii din mediul urban ar fi afectați în cea mai mare măsură de urmările modificărilor climatice, potrivit lui Catherine Ganzleben, de la Agenția Europeană de Mediu, citată de publicația germană Deutsche Welle.

Diferențe Est-Vest: România stă cel mai prost

Agenția a mai identificat și alți factori de pericol: compușii chimici, rezistența anumitor microbi la tratament, cauzată de utilizarea excesivă a antibioticelor, contaminarea apei potabile. Iese în evidență de asemenea deosebirea clară dintre țările din estul și cele din vestul Europei. În multe țări est-europene, rata morților premature provocate de factori de mediu ar fi mult peste cea din vestul Europei.

Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului.

Cercetările se bazează pe date din 2012 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind cauzele deceselor și îmbolnăvirilor. Potrivit OMS, cam 13 la sută din decesele anuale din UE - adică 630.000 de morți premature - ar fi provocate de factori de mediu, adică ar putea fi evitate. Cauzele de deces cele mai frecvente sunt cancerul, bolile de inimă și atacurile cerebrale.

Sărăcia ca factor de risc

"În timp ce în Europa observăm îmbunătățiri în protecția mediului, iar planul Green Deal (al Comisiei Europene - n. r.) arată orientarea clară spre un viitor sustenabil, raportul actual dovedește că este nevoie de măsuri pentru a-i proteja pe cei mai periclitați cetățeni din societatea noastră", a declarat directorul executiv al Agenției Europene de Mediu, Hans Bruyninckx. Sărăcia ar merge adesea mână în mână cu viața într-un mediu poluat și cu sănătatea precară. "Combaterea acestui context trebuie să fie parte integrală din strategia privind o Europă mai integrată și mai sustenabilă", a concluzionat Bruyninckx.

Citit 2263 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2020 01:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.