Liberul acces la informaţiile de interes public, în pericol
Foto: CJI

Liberul acces la informaţiile de interes public, în pericol
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public a devenit o ţintă pentru politicieni de toate culorile, care vor să pună noi bariere în calea solicitării şi comunicării unor date publice. 

Cel mai nou proiect de modificare a legii este iniţiat de un grup de deputaţi PSD – Vlad Bontea, Claudiu-Augustin Ilişanu, Eliza-Mădălina Ştefănescu (Peţa), George-Gabriel Vişan - şi de deputatul PNL Florin-Claudiu Roman. Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică şi Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) cer Parlamentului să respingă proiectul de lege care, practic, ia în derâdere un drept fundamental garantat de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului – accesul la informațiile de interes public.

Motivaţii hilare

„Diverse ONG-uri și diverse persoane fizice sau postaci pe Facebook, care, sub pretextul că ar fi în interesul civic, abuzează de […] prevederi absurde în mod excesiv, urmărind punerea în dificultate a autorităților și instituțiilor publice”. Aceasta este convingerea unui grup de parlamentari PSD şi PNL care a înaintat un proiect de modificare a Legii liberului acces la informaţiile de interes public. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a analizat acest proiect, depus la Senat, şi a făcut publice toate aberaţiile lui. Iată-le pe cele mai revoltătoare.

Parlamentarii acuză că informațiile de interes public sunt definite prea general, astfel încât lasă impresia că „toate actele care privesc activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sunt, în fapt, informații de interes public”. Ca atare, proiectul propune limitarea accesului doar la „acte administrative cu caracter normativ care privesc interesul public general”.

Pentru că Legea 544 obligă autoritățile să facă publice din oficiu prea multe informații, „maldăre întregi de hârtii", în opinia iniţiatorilor, se ajunge la blocarea activităţii instituției, „zile la rând”. De aceea, proiectul propune „lăsarea la alegerea autorităților a formei prin care vor pune la dispoziția cetățenilor informațiile de interes public”.

Informaţiile cerute cu "rea-credinţă" nu se dau

Proiectul propune eliminarea posibilității depunerii online a cererilor de informații și publicarea pe site a răspunsurilor la toate cererile. De asemenea, autoritățile publice pot refuza eliberarea documentelor mai mari de 50 de pagini. Noul proiect propune introducerea de taxe pentru multiplicare, anonimizare, scanare și căutare, care să fie stabilite de autoritățile și instituțiile publice respective. Mai grav, proiectul prevede că "autoritatea sau instituția publică are dreptul să refuze motivat comunicarea informațiilor solicitate în condițiile în care aceste informații sunt solicitate cu rea-credință”!

„În esență, în opinia autorilor proiectului, cetățeanul care solicită informații este inamicul declarat al statului și «menținerea acestor prevederi absurde în mod pasiv nu face decât să slăbească protecția și capacitatea de lucru a instituțiilor publice sau, după caz, a autorităților publice, care din entități care în mod normal trebuie să asigure exercitarea prerogativelor puterii de stat se transformă în niște entități la dispoziția și cheremul diverselor ONG-uri, diverse persoane fizice sau postaci pe Facebook, lucrând non-stop pentru a pune la dispoziția acestora diversele documente solicitate»”, subliniază CJI.

Al treilea demers de amendare a Legii 544

Conform CJI, proiectul PSD – PNL este al treilea demers din ultimele uni care vizează amendarea legii 544/2001 și a normelor sale de aplicare. În dezbatere se află un al proiect depus de un grup de parlamentari USR – printre care şi deputatul gălăţean Bogdan Rodeanu - și PSD care impune comunicarea datelor în formate electronice deschise și prelucrabile automat și instituirea unui registru public electronic care să conțină toate cererile primite și toate răspunsurile la acestea. Proiectul prevede însă și abrogarea articolului care permite depunerea cererilor în format electronic.

În luna august, Guvernul a elaborat un set de amendamente la normele de aplicare a legii prin care prevedea, printre altele, că informațiile de interes public „se furnizează în forma în care sunt identificate și deținute de autoritatea sau instituția publică”, ceea ce ar exclude răspunsuri procesate de gen liste, tabele sau statistici, dacă acestea nu există deja, dar și datele primare care stau la baza acestora, dacă nu sunt cerute explicit, atrage atenţia CJI.

Reacţii politice

În urma articolelor critice la adresa proiectului de amputare a Legii 544, iniţiatorii par să bată în retragere. Liberalul Florin Roman a anunţat că îşi retrage semnătura şi că PNL nu va vota această lege. Vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu susţine că parlamentarii social-democraţi şi-ar fi retras semnăturile şi că un asemenea proiect nu reprezintă o prioritate. Deocamdată, însă, nu s-a modificat nimic în lista iniţiatorilor de pe portalul Senatului.

"Viaţa liberă" se alătură demersului de contestare a acestui proiect de lege, care îngrădeşte nu doar accesul jurnaliştilor, ci pe al tuturor cetăţenilor, la informaţiile de interes public.

Citit 1569 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2020 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.