* Patriarhul României în Spania: Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, va efectua în perioada 16-21 aprilie, o vizita canonică în Spania.
Patriarhul va sosi vineri, 16 aprilie, în jurul orei 11:55 pe aeroportul Barahas din Madrid unde va fi întâmpinat de o delegaţie în frunte cu Înaltpreasfintitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, apoi va merge la parohia „Preasfânta Fecioară Maria”, una dintre cele mai vechi din Spania, care împlineşte anul acesta 30 de ani.
Sâmbătă, 17 aprilie, Preafericitul Părinte Patriarh va vizita Catedrala Ortodoxă Greacă, precum şi trei parohii din jurul Madridului. Duminică, va sluji pe terenul concesionat de Primăria Madridului pentru a construi Catedrala Episcopală Română şi va pune piatra de temelie.
* Cărţi despre cei plecaţi: Două cărţi care vorbesc despre românii din Italia vor fi prezentate duminică, 11 aprilie, de la orele 16.00 la 18.00, la Casa dei Popoli, la Settimo Torinese.
Este vorba despre: „Dal Comunismo al Consumismo” (De la Comunism la Consumism) de Mihai Mircea Butcovan şi Marco Belli, o culegere de poezii şi fotografii, şi „Romeni d’Italia - Migrazioni, vita quotidiana e legami transnazionali” de Pietro Cingolani, antropolog care a studiat cazul numeroşilor români sosiţi din Marginea la Torino.
* Medic român în Haiti: Un doctor român din Montreal s-a aflat printre voluntarii care au mers în Haiti pentru a ajuta populaţia afectată de cutremurul din 12 ianuarie 2010 în Port-au-Prince.
Până să vină în Canada, în 1985, Dr. Alexandru Nicolescu-Zinca a lucrat ca medic la Paltin, în Vrancea.
Între 1991 şi 1997 s-a aflat la urgenţa şi reanimarea spitalului din Buckingham (în regiunea Outaouais), iar din 1997 este medic la Spitalul Evreiesc din Montreal.
Între 16 februarie şi 3 martie dr. Zinca s-a aflat în capitala haitiană şi, odată întors la Montreal, a acordat un interviu pentru publicaţia Acent Montreal.
Una dintre declaraţiile sale merită menţionată: „Acolo am făcut adevărată medicină, nu cea în confortul unui birou, bine plătit şi cu toate mijloacele la îndemână, care-ţi facilitează enorm diagnosticul, ba uneori ţi-l şi scrie automat”.
„Acolo, în Haiti, trebuie să-ţi pui creierul la contribuţie, să scoţi din ascunzişurile memoriei semne clinice de boală, să le aplici adecvat şi să cauţi şi cu ce să le aplici!”. De ce o fi plecat din România?
* Luna culturii româneşti în oraşul maghiar Bichisciaba: Oraşul Bichisciaba dedică luna aprilie culturii româneşti.
Şirul evenimentelor va fi deschis de premiera piesei de teatru „O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale, în regia lui Laurian Leontin Oniga.
Desfăşurătorul programelor va fi anunţat în 9 aprilie, la Teatrul Jókai din Bichisciaba, cu începere de la 18.30.
* Teatrul Naţional din Iaşi, la Paris: Ambasada României la Paris va organiza în 15 şi 17 aprilie, de la ora 19.00, în Sala Bizantina a Palatului Béhague, două reprezentaţii (în limba română) ale Teatrului Naţional din Iaşi cu piesa „Zeul măcelului" de Yasmina Reza.
* S-a stins din viaţă cel mai bătrân aviator român: În noaptea de Inviere s-a stins din viaţă, la vârsta de 104 ani, la Clermont-Ferrand, decanul de vârstă al aviaţiei româneşti, general av. (rez.) Mihail Pavlovschi.
Veteran de rǎzboi, Mihail Pavlovschi a asigurat în iarna 1942-1943 evacuarea a circa 50.000 de răniţi din Stalingradul încercuit, zburând peste liniile sovietice, iar mai târziu a organizat şi comandat apărarea aeroportului Băneasa de represaliile aviaţiei germane la 24 august 1944.
A fost deţinut politic în anii dictaturii comuniste, supravieţuind condiţiilor inumane de la Canal. S-a născut la Cetatea Albă, Basarabia, în 7 octombrie 1905, în casa preotului ortodox Gheorghe Pavlovschi.
Activitatea sa în aviaţie începe ca instructor de zbor la Şcoala Militară de Pilotaj Tecuci (1930-1936). Viaţa sa a fost un adevărat roman.
A fost căsătorit Luiza Mazilu (1921-1992), profesoară de educaţie fizică, mariaj luminat de naşterea a două fiice, Maria Ileana Marilena, în prezent rezidentă în Germania (Koln) şi Mihaela, în prezent rezidentă în Franţa (Clermont Ferrand), locul unde veteranul s-a reîntors, de Paşti, în Lumină.