Un elev a compus un album original, inspirat de pandemie

Un elev a compus un album original, inspirat de pandemie
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

O pădure de emoţii, sentimente, idei şi sunete. Cam aşa s-ar caracteriza muzica inedită pe care o compune Vlad Ciocoiu, un elev al Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin" din Galaţi. Recent, el a lansat un single de pe albumul pe care plănuieşte să-l scoată în primăvară, piesă care a fost difuzată deja pe Radio România Cultural.

Vlad Ciocoiu a mai intrat în atenţia presei în urmă cu două săptămâni, când a făcut vâlvă cu o scrisoare adresată autorităţilor prin care cataloga închiderea şcolilor ca fiind "o catastrofă pentru elevii de la liceele de artă". Când nu se războieşte cu Guvernul, Vlad compune muzică instrumentală inedită, de calitate, din moment ce i-a atras atenţia unei realizatoare de emisiuni de la Radio România Cultural, care i-a difuzat la sfârşitul lui noiembrie noul său single, "Epilogue", de pe albumul "NATURALÉA", pe care intenţionează să-l lanseze în primăvară.

Cum este obligat să stea într-o izolare forţată, care nu-i permite interacţiunea faţă în faţă cu profesorii şi colegii, elevul de la Liceul de Artă, care studiază pianul din clasa I, a ales să-şi fructifice perioada de pandemie pentru a "transcrie" în sunete controversatele sentimente care, recunoaşte, l-au copleşit.

”Epilogue” este piesa în care am vrut să spun una din poveștile ce mi-au definit o bună parte din ultimele luni, ce s-au dovedit a fi mai dificile pentru mine. Povestea sfârșitului unei furtuni psihologice și speranța, chiar eliberarea, ce apare după ce totul ia sfârșit. Am fost atras de diverse sunete și viziuni ce îmi inundau mintea: m-am imaginat în păduri adânci și întunecate, prin care la un moment dat a pătruns câte un strop de lumină, însoțită de cântecul plin de viață al păsărilor. Atmosfera animată de ele mi-a oferit speranța și senzația de eliberare de care aveam nevoie în momentele ce au inspirat compoziția. Am vrut să prezint și să încerc să înțeleg mai bine procesele prin care trece mintea pentru a "digera" greul, mă lămureşte tânărul, care îi invită pe toţi gălăţenii să-i asculte piesa pe orice canal de streaming.

I-ar fi plăcut să nu lucreze singur şi să-şi poată coopta şi colegii în proiect, dar pandemia l-a obligat să se adapteze situaţiei. Prin urmare, pe lângă interpretarea sa la pian, mai apar partituri pentru oboi, flaut, viori şi percuţie, pe care le-a "cules" dintr-o bibliotecă electronică de sunete de pe internet. Rezultatul este spectaculos, melodia merită savurată. Pentru lansarea albumului, Vlad speră să se termine pandemia, astfel încât să poată organiza un concert, în care toate partiturile să fie interpretate de instrumentişti "adevăraţi".

"În primul meu album, "NATURALÉA", am vrut să abstractizez multe din poveștile mele de viață, gânduri, emoții, fie ele bune sau rele, transformându-le într-o pădure. Am fost inspirat de cea de lângă casa mea și perioada de izolare din primăvară m-a făcut să o descopăr mai bine, ajungând astfel să lucrez la concept", mai spune el.

Vlad Ciocoiu a participat încă din clasa I aproape în fiecare an la concursuri și olimpiade, unde a luat premii. A reprezentat liceul la nivel internaţional, fiind selectat doi ani la rând într-un proiect Erasmus. A fost selectat de Teatrul "N. Leonard" să joace în spectacolul "Sunetul muzicii". Compune muzică, iar săptămâna viitoare va lansa o nouă piesă, urmată de un videoclip şi de lansarea primului său album. A compus muzica pentru câteva mici clipuri, printre care şi coloana sonoră a unui trailer premiat la cea de a 5-a ediţie a Festivalului "Boovie" (unde trailerul realizat de echipa Liceului de Arte din Galaţi a câştigat Premiul al III-lea şi Premiul pentru coloana sonoră originală).

Citit 3584 ori Ultima modificare Vineri, 11 Decembrie 2020 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.