Digitalizarea instituțiilor publice, o prioritate. IMM-urile cer înființarea unui Minister al Digitalizării

Digitalizarea instituțiilor publice, o prioritate. IMM-urile cer înființarea unui Minister al Digitalizării
În imagine, Florin Jianu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită înființarea unui Minister al Antreprenoriatului, Turismului și Digitalizării. „Odată cu încheierea alegerilor pentru noul parlament și negocierea dintre partidele politice a structurii noului guvern, CNIPMMR solicită decidenţilor politici să țină seama de cerințele antreprenorilor și să înființeze un Minister al Antreprenoriatului, Turismului și Digitalizării în cadrul noii arhitecturi guvernamentale”, se arată într-un comunicat al organizației patronale.

Conform CNIPMMR, existenţa unui Minister al Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului este necesară pentru dezvoltarea politicilor de susținere a IMM-urilor, implementarea programelor naționale de finanțare a IMM-urilor și a programelor de ajutor de stat, pentru implementarea Programului România Tech Nation și punerea în aplicare a Programului strategic de susținere a Centrelor de Depozitare, Colectare și Distribuție a produselor agro-alimentare românești. De asemenea, acesta este necesar pentru sprijinirea turismului, modernizarea Legii societăților și pentru implementarea Programului pentru angajarea tinerilor în sectorul privat, „prin care persoanele până în 24 de ani, angajați pe durată nederminată şi program complet de lucru, să plătească o taxă fixă de 100 lei, reprezentând contribuţii şi impozite, indiferent de valoarea salariului, dar nu mai mult decât salariul mediu brut anual”.

În viziunea CNIPMMR, una dintre măsurile absolut necesare a Programului România Tech Nation o reprezintă digitalizarea instituțiilor publice, astfel încât un număr important de proceduri administrative și etapele unei interacțiuni standard cu administrația publică să poată fi realizate în întregime online. Se intenționează generalizarea folosirii mijloacelor electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice, inclusiv a posibilității descărcării/completării/transmiterii online de formulare, generalizarea plăților electronice și a metodelor electronice de comunicare în timp real între administrația fiscală, instituțiile de credit și contribuabili, dar generalizarea transferului electronic al datelor între instituții și implementarea principiului depunerii documentelor și informațiilor „doar o singură dată”.

„Existența în cadrul guvernului viitor a unui Minister pentru Antreprenoriat, Turism și Digitalizare este o condiție de bază pentru susținerea politicilor economice pentru dezvoltarea României în contexul transformărilor generate de digitalizare și tranziţia către o economie verde. România trebuie să își propună să devină cea mai atractivă ţară din sud-estul Europei pentru derularea afacerilor, o condiţie esenţială fiind debirocratizarea – niciunei companii să nu îi fie solicitată o informaţie pe care o altă instituţie a statului o deţine. Prin Programul de Guvernare al Mediului de Afaceri 2021-2024 ne-am asumat politici publice care să susțină plasarea României în primele 20 de țări la nivel global privind uşurinţa de a face afaceri, toate aceste măsuri având nevoie de un minister dedicat”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Citit 1143 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Decembrie 2020 03:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.