Primim de trei ori mai mulţi extracomunitari decât europeni

Primim de trei ori mai mulţi extracomunitari decât europeni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Galaţiul nu este un pol atractiv pentru cetăţenii statelor Uniunii Europene, fapt confirmat încă o dată de raportul încheiat la finele anului 2020 de Serviciul de Imigrări Judeţean. Cifrele care atestă numărul străinilor care, din diverse motive, au ales să trăiască printre noi demonstrează, negru pe alb, că raportul este de 1 la 3. Majoritatea celor care au venit sau a rămas şi de-a lungul anului trecut în Galaţi pentru muncă, familie sau studii sunt din spaţiul extracomunitar, respectiv Republica Moldova, Sri Lanka, Bangladesh, India sau Pakistan.

Anul trecut a fost unul atipic inclusiv din punct de vedere al migraţiei, dar asta nu i-a împiedicat pe cei care au vrut să ajungă la noi să o facă, cu toate restricţiile impuse de măsurile de limitare a efectelor pandemiei. Puţini străini au venit la noi, majoritatea ca să se alăture familiilor, după cum a reieşit din cele zece invitaţii înregistrate pe tot parcursul anului la Serviciul de Imigrări Galaţi.

"Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei, educaţie, angajare în muncă sau şedere permanentă pe teritoriul țării noastre. Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite zece invitaţii, depuse pentru străini din Irak, Liban, Tunisia", explică Ciprian Şimu, şeful Serviciului pentru Imigrări Galaţi.

Per total, 2.652 de persoane provenite din alte state, majoritatea aflate aici din anii anteriori, au făcut parte din evidenţele autorităţilor care se ocupă de soarta străinilor. O majoritate semnificativă de aproape 2.000 de străini provine de la răsărit: Republica Moldova, Turcia, Sri Lanka, Bangladesh, India, Pakistan, în timp ce puţin peste 700 dintre străinii din Galaţi sunt europeni, majoritatea din Italia, Franţa sau Spania. Dintre străinii care se aflau deja în Galaţi, 1.139 au solicitat, anul trecut, prelungirea dreptului de şedere, în timp ce 317 dintre ei au solicitat eliberarea de avize de angajare, documente care au fost eliberate în 267 de cazuri.

"Ilegalii", returnaţi şi amendaţi 

Câteva zeci de străini care nu îşi îndepliniseră obligaţiile referitoare la actele de şedere sau care au fost prinşi muncind ilegal au fost obligaţi să părăsească ţara sau să plătească amenzi usturătoare. 26 dintre ei au fost depistaţi şezând ilegal pe teritoriul României, în ultima controalelor poliţiştilor de la Imigrări, majoritatea primind decizii de returnare în ţările de origine. Opt străini au fost prinşi muncind fără forme legale, valoarea totală a amenzilor aplicate de autorităţi pentru nerespecatarea legislaţiei privind dreptul de circulaţie, şedere şi încadrare în muncă fiind de aproape 40.000 de lei.

Citit 1245 ori Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2021 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.