Tulpina britanică a noului coronavirus a fost depistată și în Galați

Tulpina britanică a noului coronavirus a fost depistată și în Galați
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O femeie de 33 de ani, din satul Bucești, comuna Ivești, este prima pacientă din județul Galați confirmată cu infecția cu tulpina britanică a coronavirusului SARS-CoV-2. Gălățeanca nu a călătorit în Marea Britanie și, din spusele ei, nici nu a intrat în contact cu persoane venite din Regatul Unit, ceea ce arată că noua tulpină de coronavirus are deja răspândire comunitară și în județul nostru.

”Pacienta se află în izolare la domiciliu, din 27 ianuarie, cu stare clinică bună, sub monitorizarea medicului de familie. Nu aparține unui focar de COVID-19 și nici nu a avut contact cu un caz confirmat de COVID-19. Femeia lucrează la Tecuci și face naveta la locul de muncă, fie cu microbuzul, fie cu mașina personală. Lucrează singură pe tură și a declarat că din 13 ianuarie și până în prezent se află în concediu de odihnă, ceea ce înseamnă că nu a mai intrat în contact cu alți colegi de serviciu”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Galați.

Noua tulpină ar putea deveni dominantă, în curând

În România, până în prezent, numărul pacienților diagnosticați cu noua tulpină este de 52. Analizele care au dus la depistarea acestor pacienți au fost făcute cu resurse proprii de MedLife, în urma unui studiu de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2. Specialiștii clinicii atrag atenția că riscurile ca noua tulpină să devină dominantă, în următoarele săptămâni, sunt mai mari decât estimau inițial, motiv pentru care autoritățile ar trebui să analizeze cu precauție deciziile în ceea ce privește eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor.

​​Din toamna anului trecut, a început să se răspândească în sud-estul Angliei o nouă tulpină SARS-COV2 care s-a dovedit a fi mai contagioasă decât vechile tulpini (tulpină UK, denumită și B.1.1.7, cu diferite mutații în proteină Spike). Riscul pe care îl aduce această nouă tulpină îl reprezintă o răspândire rapidă, exponențială, cu o transmisibilitate mai ridicată cu 20 la sută-70 la sută față de vechile tulpini, se arată într-o analiză graphs.ro.

Încă nu se știe cu certitudine dacă tulpina britanică a coronavirusului provoacă și forme mai grave de boală, dar sunt specialiști care afirmă că acest lucru a fost observat deja, în unele spitale.

Citit 2828 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2021 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.