* Mii de gălăţeni din Mazepa au rămas fără apă ieri, pentru 10 ore, fără a fi avertizaţi * La fel au păţit-o şi consumatorii din Ţiglina 2 * Apă-Canal îşi îndeamnă clienţii să-i viziteze pagina de internet, pentru a nu mai fi luaţi prin surprindere de oprirea apei *
Gălăţenii din cartierul Mazepa şi mai multe instituţii publice şi companii din oraş, între care se numără Direcţia de Sănătate Publică, Şcoala Generală nr. 28, Grădiniţa „Luceafărul” şi Hotelul „Faleza”, au rămas ieri fără apă, de la 8 la 18, timp în care distribuitorul local Apă-Canal a efectuat o serie de probe la reţeaua de alimentare cu apă.
„Pe măsură ce cuplăm la reţea şi punem în funcţiune instalaţiile modernizate prin programul european ISPA, trebuie să efectuăm probe la respectivele instalaţii, pentru a verifica dacă ele funcţionează şi pentru a le curăţa, astfel încât apa să ajungă la consumatori în parametrii normali de potabilitate”, a declarat, ieri, directorul general al societăţii Apă-Canal, Gelu Stan (FOTO).
Problema este că oprirea controlată a alimentării cu apă rece nu a fost adusă la cunoştinţă populaţiei din timp, astfel încât oamenii să-şi facă rezerve de apă.
„Dimineaţă, m-am trezit că nu curgea apa rece. Nu ştiam nimic despre asta. Noroc că aveam o sticlă de apă minerală în casă şi m-am putut spăla pe dinţi”, ne-a declarat, ieri, Elena N., care locuieşte la blocul BR3 din Mazepa, care, ca şi celelalte imobile din cartier, a fost afectat de întreruperea furnizării de apă.
Alţi gălăţeni au fost mai norocoşi decât Elena. „Luni seară, când am ajuns acasă de la serviciu, am găsit pe uşa de la intrarea în bloc un bilet scris de mână, nesemnat, prin care eu şi vecinii mei eram informaţi că marţi nu avem apă, de dimineaţă până seara”.
„Nu scria de ce. În fine, mi-am umplut cada şi câteva bidoane cu apă", ne-a spus Cristina S., locatară la blocul Alun 2 din Mazepa.
Au ştiut Prefectura şi Primăria, mass-media nu
În ciuda protestelor consumatorilor, conducerea Apă-Canal susţine că a făcut unele demersuri pentru anunţarea opririi apei.
„Noi am înştiinţat Prefectura şi Primăria. Am publicat şi pe site-ul societăţii un anunţ referitor la întreruperea serviciului de alimentare cu apă în cartierul Mazepa din cauza probelor la instalaţiile reabilitate pe ISPA”, a afirmat directorul general Gelu Stan.
Iniţiativa Apă-Canal de a înştiinţa Prefectura şi Primăria, şi nu mass-media locale, şi-a dovedit inutilitatea, în condiţiile în care informaţia nu a ajuns la majoritatea cetăţenilor din zonele afectate.
Cât despre publicarea unui anunţ pe propria pagină de internet, www.apa-canal.ro, demersul este lăudabil, dar societatea trebuia să aibă în vedere faptul că nu toţi gălăţenii au acces la internet sau, dacă au, nu vizitează cu religiozitate site-ul Apă-Canal.
Luni, de exemplu, cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a restricţiei de alimentare cu apă care a afectat mii de consumatori din Mazepa, doar 64 de persoane au intrat pe site-ul distribuitorului local de apă, arată site-ul trafic.ro.
Pe uscat şi în Ţiglina 2
Din cauză că nu au adresa de web a societăţii Apă-Canal la „Favorite”, oprirea apei i-a luat pe nepregătite şi pe locuitorii din Ţiglina 2.
Acolo, alimentarea cu apă potabilă este întreruptă astăzi, de la 8 la 18, tot din cauza probelor la instalaţiile modernizate în ultimele luni, prin Programul ISPA.
Sunt afectaţi locuitorii de la blocurile B1, B2, B3, B4, C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C14, C15, C16, C17, C18, C19, C20, C21, CS4, CS5, G1, G2, G3, G4, H1, H2, H3, H4, E1, E2, E3, E4, E5, E6 şi E7.
Nu au apă nici agenţii economici de la parterul acestor imobile, Grădiniţa nr. 9, Colegiul Naţional Pedagogic, Şcoala Generală nr.13, Laboratorul de Analize Medicale şi Cabinetul Stomatologic, Complexul Alimentar, sediul societăţii de termoficare Apaterm şi biserica din apropiere, precum şi Punctele Termice SC3 şi SC5.
Apă-Canal va întrerupe şi în zilele următoare furnizarea de apă potabilă în cartierele în care lucrările de modernizare a conductelor s-au încheiat.
„Vom mai face probe la instalaţii şi vom fi nevoiţi să oprim apa câte 10 ore pe zi în fiecare cartier. Estimăm că aceste probe vor dura, în total, maximum 10 zile, dar nu consecutive”, a precizat Gelu Stan.
Gălăţenii care nu şi-au făcut rezerve de apă pot chema o cisternă cu apă în cartierul în care locuiesc, apelând Dispeceratul Apă-Canal la numerele de telefon 0236 463 294 sau 0752 128 892. Dacă află când se întrerupe apa…
Lucrările de extindere şi modernizare a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare din Galaţi, finanţate de Uniunea Europeană prin Programul ISPA, trebuie să se încheie la sfârşitul acestui an. Demarate în 2008, investiţiile vor ajunge la 60 de milioane de euro.