* „A ajuns să devină sport extrem să trec strada Basarabiei. Mă asigur de 10 ori, apoi traversez în fugă” *
„Sau mă opresc la mijlocul străzii, pe zebra ştearsă, să dau eu prioritate maşinilor care nu văd că sunt pe zebră”.
Supărarea lui Eugen Munteanu, cititorul nostru, nu este o necunoscută pentru gălăţeni. Laolaltă trăim periculos în jungla traficului gălăţean.
Dar adevărul este că, nouă, şoferilor, ne revine – moral vorbind – ceva mai multă răspundere. Tot călărim cai putere, în timp ce ceilalţi încearcă să ne facă loc şi să rămână şi în viaţă.
Poliţia Rutiera – absolvită de orice vină
„Nu se mai cunosc marcajele de pe Basarabiei”, spune Eugen Munteanu.
Iar noi îl completăm – nu se mai cunosc marcajele în tot oraşul. Vizual, suferi un şoc când ţi se lipesc de retină noile dungi date cu var de la Popescu, de parcă până atunci ai fi condus prin sufragerie.
„Poliţia Rutieră are doar rol de consultant în ceea ce priveşte amplasarea trecerilor de pietoni sau a revopsirii acestora”.
„Administratorul drumului este responsabil de ceea ce există pe pavaj”, declară comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.
Abracadabra!
Băgată în prăfos-interminabilele şantiere ISPA, jupuiri de străzi sau plombări în asfaltul proaspăt cosit, Primăria evident mai are până când va ajunge la problema revopsirii zebrelor.
Deşi, paradoxal, acolo unde trebuia să dispară o zebră – la Potcoava, astă iarnă, loc în care a fost desfiinţată trecerea de pietoni – mai că era nevoie de un sobor de vrăjitoare competente administrativ şi o echipă de picamere, că zebra rezista mai ceva decât coafura din reclame.
Marcajele de lângă şcoli - ignorate de şoferi
Şterse sau bine zebrate, trecerile de pietoni de lângă instituţiile de învăţământ sunt ignorate de şoferi.
Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă a făcut un apel către Primărie pentru a găsi soluţii de limitare a vitezei maşinilor în aceste zone, mai ales după accidentul de la Lieşti, în urma cărui un copil de grădiniţă care traversa corect strada a murit.
Conducerile unor şcoli au solicitat chiar trasarea unor noi treceri de pietoni, tot pentru siguranţa elevilor.
De exemplu, directoarea Şcolii nr. 20, Neniţa Gheorghiţă, consideră că este absolut necesară încă o zebră în zonă, pe Str. Ciobanului colţ cu Str. Traian traversând majoritatea copiilor. (Cristina Carp)
Cândva, pe aici trecea o zebră
Om sunt, şi începutul discuţiei cu cititorul nostru cel supărat pe lipsa zebrelor a reuşit să mă scoată din fire – cum adică noi, şoferii, nu oprim la zebră?!
„Nu opriţi”, a insistat omul, iar eu am continuat să mă cert cu el în gând până când o ploadă impertinentă mi-a făcut semn cu arătătorul îndreptat spre carosabil:
„Cucoană, traversez pentru că pot”, spunea mâna ei. Şi da, eram pe Basarabiei, unde doar un indicator stingher demonstra alb pe albastru – cândva, pe aici era o trecere de pietoni.