Un dram de normalitate culturală la Noaptea Muzeelor (FOTO)

Un dram de normalitate culturală la Noaptea Muzeelor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Mai săracă în evenimente decât în alţi ani, Noaptea Europeană a Muzeelor a demonstrat că gălăţenii sunt interesaţi de astfel de evenimente, chiar şi când acestea se desfăşoară în condiţii de pandemie. Cele trei muzee care au fost deschise în noaptea de 12 iunie s-au bucurat de un număr de vizitatori neaşteptat de generos. 

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine a organizat anul acesta manifestarea în parteneriat cu Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” din Galaţi. Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Pe lângă expoziţia permanentă, care prezintă o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii, publicul a putut admira şi alte două expoziţii temporare: ”La lumina opaiţului” şi ”Expoziţia de icoană bizantină”.

Au fost prezentate momente artistice de cântece şi dansuri tradiţionale româneşti susţinute cu măiestrie de Ansamblul „Doina Covurluiului”, în parcul generos al muzeului. De asemenea, în Salonul principal al Muzeului, vizitatorii au avut prilejul de a audia un recital de pian, susţinut de copiii deosebit de talentați din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galați.

La finalul circuitului muzeal, în capela Muzeului, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor, vizitatorii s-au închinat şi au sărutat moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, mulţi dintre aceştia fiind binecuvântaţi şi primind cuvânt de învăţătură chiar de chiriarhul Dunării de Jos.

Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” a avut deschise, pentru vizitatori, Secția Lapidarium și Casa Memorială ”Costache Negri”, din comuna cu același nume. Vizita la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” a culminat cu un regal de muzică de promenadă susținut de Fanfara ”Valurile Dunării” din cadrul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”. La final, aproape 1.000 de vizitatori au participat la o tombolă, iar 10 norocoși au primit premii în cărți și CD-uri.

Şi expoziţiile Muzeului de Artă Vizuală au fost luate cu asalt de vizitatorii nocturni care s-au bucurat în voie de lucrările expuse permanent sau temporar pe simeze, evenimentul aducând parcă un dram de normalitate într-un an dominat de pandemie.

CITEȘTE ȘI: O ”Noaptea muzeelor” feerică la vecinii brăileni, cu participarea gălățenilor

Citit 1581 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.