O „Noaptea muzeelor” feerică la vecinii brăileni, cu participarea gălățenilor (FOTO)

O „Noaptea muzeelor” feerică la vecinii brăileni, cu participarea gălățenilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sâmbătă seară, așa cum își dorea odinioară Cuza, Galațiul a fost și el alături de Brăila într-o feerie, un adevărat regal, la ”Noaptea muzeelor” brăilene, eveniment patronat de Consiliul Județean și Primăria Brăilei,cu Muzeul Brăilei ”Carol I” (istorie și etnografie), artizanul evenimentului,  cu Teatrul ”Maria Filotti”,  Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Centrul de Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu parteneriatul incredibil de numeros al unor instituții de cultură! 

Veniseră din Galați, costumați de epocă, membri ai Filialei gălățene a Asociației culturale ”Tomis” – Constanța, alături de cei ai Asociației culturale ”Danubiana” Galați (președinte Antoaneta Crudu, împreună cu fiii, Marius și Ionuț, ”turciți”! Asociația este cea care a câștigat recent, prin concurs, o frumoasă finanțare a Primăriei Galați, pentru realizarea uniformelor unei gărzi din vremea lui Cuza, executate impecabil de maestrul brăilean Marius Diaconu. Acum, meșterul a oferit la muzeu și o copioasă colecție personală de vechi decorații românești, sub titlul „Steaua și Coroana României”. Gălățenii au etalat uniforme de la 1821: de panduri, de arnăuți, ieniceri, un mavrofor grec, un costum de Gheorghe Lazăr etc. Vicepreședintele Filialei ”Tomis”, gălățeanul Adrian Tăbăcaru, l-a interpretat  pe Tudor Vladimirescu, conducând pe străzile Brăilei trupa de prieteni și de dușmani. La un moment dat, un ”ienicer” a scos CEVA din sac, arătând mulțimii care ne-a urmat pe strada Eminescu, în sus și în jos, tot fotografiind, capul retezat al Vladimirescului – un mulaj adus de la Constanța. Venită tocmai din Capitală, trupa de militari din Primul Război Mondial ai asociației de reconstituire istorică ”Tradiția militară”, în frunte cu președintele Mircea Stoica, avea măști pe care era pictată bărbia și... musteți ”în furculiță”.

Reconstituirea bătăliilor pandurilor cu turcii fiind compromisă de ploaie, ”regizorul” Costin Scurtu, președinte de onoare la ”Tomis”, manager al filialei constănțene a Muzeului Național Militar ”Ferdinand I”, secondat de ingeniosul Tăbăcaru au improvizat până la primirea de aplauze libere din publicul de pe trotuar. 

În deschiderea serii, exotica ”bandă” de entuziaști voluntari gălățeni, prezentă mai întâi la Muzeu, a străjuit intrarea impozantă a Teatrului ”Maria Filotti”, prezentând onorul autorităților locale și publicului de toate vârstele. O noapte cu de toate: expoziții de arheologie, demonstrație de călătorie virtuală folosind căști VR („Portul Brăilei la începutul secolului al XX-lea”), muzică și dans clasic, tangouri, scenete, concursuri pentru elevi, documentare, expo de benzi desenate  și câte și mai câte!

Folosind, modular, parteneriate cu instituții din oraș, dar și din județ și din țară, Muzeul brăilean a reușit să ne prea-bucure pe toți!

Pasiunea pentru cultură se moștenește

Dr. Costin Croitoru, managerul (fără partid politic) interimar al muzeului brăilean, s-a alăturat personal reconstituirii imaginilor trecute, în costum de ofițer de Marină, în timp ce fiul și fiica sa purtau elegante uniforme militare ofițerești – micuța o reprezenta pe... Regina Maria, în uniforma sa de Cavalerie! A fost puzderie de tineri și de copii costumați în veșminte vintage. Și ”arnăutul” gălățean Aurelian Niculescu a fost însoțit, de asemenea în uniformă, de fiul său Andrei. Pasiunea se moștenește! Un pâlc de foarte tinere voluntare brăilene ne-a încântat cu grațioase rochii de epocă. Au făcut spectacol comunitățile elenă, bulgară și cea a rușilor lipoveni. Un ”cazac” brăilean s-a întrecut cu ”zaporojanul” Teodor Bolea, președintele Flilalei ”Tomis” Galați, uimind publicul prin mânuirea vechilor lor săbii de luptă, care au văzut, desigur, sânge adevărat la viața lor!   

A adus o nouă carte de istorie culturală comună Gülten Abdula-Nazare, preşedintele Uniunii Democrate Turce din România – filiala Galați. Invitați să verniseze o expoziție cu pânze proprii, plasticienii gălățeni Gheorghe și Jana Andreescu, nepoata celebrului Jean Moscopol, au fost onorați de publicul brăilean.

CITEȘTE ȘI: Un dram de normalitate culturală la Noaptea Muzeelor

Fotografii postate de ing. Viorel Marian Dragomir, primarul Brăilei, absolvent al Universității ”Dunărea de Jos” din Galați

În imaginea de mai jos - în uniforme, directorul Muzeului Brăilei (dreapta) și primarul Brăilei (stânga), care a jucat recent... într-un scurt-metraj istoric despre Brăila, alături de managerul Croitoru și rectorul Andy Pușcă, film realizat și cu concursul Universității ”Danubius” - Galați

Citit 1690 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.