VERNISAJ. Expoziţie de fotografie la Asociaţia Multifucţională Filantropică „Sf. Spiridon”

VERNISAJ. Expoziţie de fotografie la Asociaţia Multifucţională Filantropică „Sf. Spiridon”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Asociaţia Multifucţională Filantropică "Sf. Spiridon" vernisează joi, 8 iulie 2021, începând cu ora 10,00, expoziția de fotografie "Generații", găzduită de Parohia Sf. Spiridon, Galaţi. Expoziția prezintă o colecție de momente surprinse la Centrul de zi pentru copii "Sf. Spiridon", unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtășindu-le experiența și pasiunile lor prin ateliere și cluburi. Astfel de expoziții au loc simultan în alte 14 localități, unde proiectele intergeneraționale din anul școlar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii. Imaginile, emoțiile și relațiile au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip școală după școală din comunitate de către doi fotografi, Ana Călin și Franco Godini.

Evenimentul face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor susținute de Fundația Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și rolul pe care fiecare generație îl are în crearea unei societății sustenabile.

Rezultatele unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În același timp, rata abandonului școlar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluție la aceste două probleme, Fundația a dezvoltat un proiect bazat pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi în comunitate. Începând cu 2015, metoda intergenerațională a fost implementată în 31 de centre de zi de tip școală după școală, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2.000 de copii de școală primară și gimnazială.

În anul școlar 2020-2021, activitățile intergeneraționale s-au desfășurat în cadrul Centrului de zi "Sf. Spiridon", împreună cu Fundaţia Regală Margareta a României, Raiffeisen Bankși cu implicarea Fundaţiei Comunitare Galaţi. Un număr de 22 de seniori au activat ca voluntari pentru 70 copii și au desfășurat şapte ateliere în care copiii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au câștigat noi abilități vocaționale sau sociale, dar și noi prieteni, iar voluntarii vârstnici și-au recăpătat sentimentul valorii și starea de bine.

De asemenea, în perioada decembrie 2020 - aprilie 2021, personalităţi din mai multe domenii au susținut ateliere online pentru copiii: exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaș, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu și solistul Gabriel Cotabiță, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar și provocările și privilegiile asumate.

Citit 1036 ori Ultima modificare Marți, 06 Iulie 2021 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.