Nici străzile nu sunt gata la sfârşitul anului!

Nici străzile nu sunt gata la sfârşitul anului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aşa crede directorul Apă Canal, Gelu Stan, care a cerut Comisiei Europene prelungirea cu un an a termenului de finalizare şi pentru lucrările realizate de SoaresdaCosta – MonteAdriano - Vega 93.

Aşa cum v-am anunţat deja, Comisia Europeană este dispusă să acorde o prelungire cu un an de zile a termenului de finalizare a lucrărilor realizate prin programul ISPA.

O veste extrem de bună, în condiţiile în care, la nivelul municipiului Galaţi, deja sunt întârzieri mari atât la lucrările ISPA de construcţie a staţiei de epurare a apelor uzate şi de modernizare a staţiilor de pompare, cât şi la cele de extindere şi modernizare a reţelei de apă şi canalizare.

Dacă europenii nu ar fi de acord cu prelungirea termenului de finalizare, Galaţiul ar fi bun de plată la sfârşitul acestui an pentru contravaloarea tuturor lucrărilor rămase nerealizate.

La care s-ar adăuga sumele plătite în avans de europeni, pe diferite proiecte, plus banii acordaţi firmei de consultanţă. Numai asta ne-ar lipsi! 

Vorbim despre un proiect în valoare totală de 60 de milioane de euro, din care  25 de milioane de euro – pentru staţia de epurare a apelor uzate (desfăşurate de firma Yapi), iar 35 de milioane de euro - pentru refacerea conductelor de canalizare şi apă potabilă (desfăşurate de consorţiul SoaresdaCosta-MonteAdriano-Vega93’).

Nu doar Yapi întârzie, ci şi Vega!

Problema este că, în luna februarie a acestui an, când Primăria municipiului Galaţi a cerut, în scris, o prelungire cu un an a termenului de finalizare al lucrărilor desfăşurate de firma turcească Yapi, municipalitatea credea că doar această firmă va avea probleme în finalizarea la timp a lucrărilor.

Acum însă problema s-a complicat şi există semne clare că nici lucrările de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare nu vor fi gata la timp.

„Am refăcut din nou scrisoarea prin care solicităm prelungirea cu un an a termenului de finalizare, dar nu doar pentru lucrările realizate de Yapi, ci şi pentru cele realizate de SoaresdaCosta-MonteAdriano-Vega93”.

„După calculele mele, lucrările pe străzi ar putea să nu fie gata la sfârşitul acestui an, ci să se prelungească două-trei luni şi anul viitor. Însă dacă noi avem acum termenul de finalizare sfârşitul acestui an, tot ce depăşeşte această dată trebuie plătit de la bugetul local…”.

„O întârziere atrage după sine altă întârziere a unui proiect pe fonduri structurale, de realizarea de reţele de apă şi canalizare pentru 21 de localităţi din judeţul Galaţi - contract de proiectare de 6.687.262 lei, semnat pe 5 februarie”, ne-a declarat directorul Apă Canal, Gelu Stan.

Acesta nu s-a ferit să prezinte şi stadiul de realizare a lucrărilor prin proiectul ISPA:

„Staţia de pompare de la Fileşti, care trebuia să fie gata în martie, are deja derogare până la 1 decembrie 2010, iar stadiul lucrărilor este de 41 la sută, iar staţia de tratare a apelor uzate, care trebuia să fie gata la 18 februarie şi care a primit derogare până la 1 noiembrie 2010 este realizată în procent de 71 la sută”.

Asta, în privinţa lucrărilor realizate de firma turcească Yapi. Cât priveşte cele realizate de consorţiul SoaresdaCosta – MonteAdriano - Vega93:

„Lucrările sunt realizate în proporţie de 76 la sută şi trebuie finalizate până la 1 noiembrie 2010”.

„De aceea şi cerem o derogare de încă un an; sigur, lucrările nu se vor prelungi pe străzi încă un an, ci câteva luni, însă eu am nevoie de o plasă de rezervă, să ştiu  că, dacă depăşim termenul, nu plătim banii din buzunar”.

Gelu Stan mai spune că „pe site-ul Comisiei Europene există o notă prin care se spune că proiectele începute din 2004 şi care, din motive justificate, nu pot fi finalizate până la finele lui 2010, mai pot primi un an derogare” şi că „evident, avem 99 la sută şanse să primim această derogare”.

Acel unu la sută însă există…

pnl3
Citit 869 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.