Generaţia ’89

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şcoală de creaţie: În urma concursului de eseuri pe tema operei lui Mihai Eminescu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, au fost selectaţi 50 de elevi români din Basarabia, Serbia şi Ucraina.

Câştigătorii vor participa gratuit la şcoala de creaţie „Ipoteşti, file din poveste”, în perioada 14-21 iunie, de la Ipoteşti, judeţul Botoşani.

* Concurs Internaţional de Poezie la Triuggio: Copiii din peste 20 de ţări sunt protagoniştii celei de a XX-a ediţii a Concursului Internaţional de Poezie de la Triuggio, localitate de lângă Milano. 

Şi anul acesta, elevii din şcolile din România au fost premiaţi la diferite secţiuni. Duminică, 6 iunie, la Vila Sacro Cuore, sunt aşteptaţi premianţii.

Un număr de 1.183 de copii şi tineri s-au înscris pe parcursul anului 2009-2010 la concursul internaţional de poezie de la Triuggio.

România este ţara cu cei mai mulţi participanţi: 25 de copii şi tineri de la diferite şcoli care au trimis creaţiile lor literare.

Doi elevi de la şcoala generală din Aiud s-au situat pe primele locuri, 1 şi respectiv 5: Căluşer Roxana şi Lörincz Marius Laurenţiu. Ei vor fi însoţiţi în Italia de profesoara Casandra Ioan.

* Workshop la Universitatea Humboldt din Berlin: Un workshop intitulat „Limba română – frumoasa necunoscută”, organizat de Institutul de Romanistică al Universităţii, cu sprijinul Şcolii Româneşti Berlin-Brandenburg, Ambasadei României şi Oficiului de Turism la Berlin, va avea loc sâmbăta asta la Universitatea Humboldt din Berlin.

* Declaraţia Generaţia ’89: S-au născut în 1989, când cortina de fier dintre Estul şi Vestul Europei se prăbuşea.

Acum îşi vor prezenta ideile despre viitor în calitate de cetăţeni europeni preşedintelui Parlamentului European.

18 tineri din şapte ţări vor înmâna luni, 7 iunie, la Bruxelles, declaraţia Generaţia `89 preşedintelui Jerzy Buzek.

După întâlnirea cu preşedintele, participanţii la proiect şi invitaţii vor vedea spectacolul de pantomimă „România, închis pentru inventar” al actorilor Eduard Adam, Dragoş şi Violeta Huluba, spectacol creat special pentru acest proiect.

Tinerii născuţi în 1989 au fost invitaţi să-şi expună perspectivele asupra tranziţiei, precum şi asupra procesului de integrare europeană.

Candidaţii, selectaţi de jurii naţionale, au purtat discuţii intense despre sensul istoriei recente a ţărilor lor şi despre aşteptările lor în calitate de cetăţeni europeni.

Patru întâlniri simultane desfăşurate în luna aprilie la Bruxelles, Bucureşti, Praga şi Varşovia, la care au luat parte peste 100 de tineri, au dus la redactarea declaraţiei Generaţia `89.

Citit 1573 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.