Stăpân peste scrum: „Dau în judecată şi Pompierii, şi Primăria”

Stăpân peste scrum: „Dau în judecată şi Pompierii, şi Primăria”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Casa transformată în cenuşă, la doar doi paşi de sediul ISU Galaţi * „Maşina pompierilor a venit după jumătate de oră de la primul apel pe 112”, spune Cristan Proca, proprietarul casei cu numărul 5 de pe strada Florilor, de lângă Grădina Publică * „Primăria a schimbat hidranţii şi furtunele pompierilor nu se potriveau” *

Neglijenţă crasă pe străzile din Galaţi. Înnebunit, Cristian Proca a ajuns ca din om la casa lui, să fie la mila prietenilor.

După ce i-a luat foc casa din cauza vecinilor, pompierii nu au putut stinge flăcările pentru că hidranţii montaţi de firma de asfaltări nu era compatibili cu furtunurile pompierilor.

Maşina pompierilor – golită imediat

„Focul a izbucnit sâmbătă după-amiază, în jur de ora 13,00”, istoriseşte Cristian Proca. Supărat, bărbatul cu greu îşi poate stăpâni revolta:

„Pompierii au venit foarte târziu, la peste 28 de minute de primul apel de la 112. Şi au garnizoana la 3 minute de aici, doar cât ocolesc Grădina Publică. Iar casa mea a ars toată, toată, din cauza vecinilor de numărul 3, care sunt nişte oameni ca vai de ei… Au în casă în jur de 40 de pisici şi 11 câini. Eu când stăteam vara în curte, la masă, stăteam în mirosul de pişat al animalelor”.

„Pompierii au venit cu maşina goală, apa s-a terminat imediat. Şi cum au venit ei doar cu maşină, la ditamai incendiul?”, mai adaugă înnebunit omul.

La Tribunal cu vecinul, Pompierii şi Primăria

Nu numai presupusa întârziere a pompierilor îl umple de mânie pe proprietarul de la numărul 5 de pe strada Florilor: „Am să-l dau în judecată şi pe vecinul de la 3, care ţinea toate gunoaiele în pod, de mi-a luat şi mie foc casa de câte saltele avea el în pod, şi pe Pompieri, şi Primăria”.

De ce o să vă judecaţi cu Primăria?, l-am întrebat pe amărâtul gălăţean. „NU AU AVUT CUM POMPIERII SĂ ALIMENTEZE MAŞINA CU APĂ din cauza Primăriei: gurile de hidrant au fost greşit montate când s-a asfaltat – nu ştiu dacă îşi poate închipui cineva aşa ceva, că doar hidrantul este stas – şi nu se potriveau furtunurile pompierilor la îmbinarea cu hidrantul”.

Din proprietar de casă - vagabond în maşina unui amic

Cristian Proca: „A durat doar o oră să stingă focul. Dar cum au putut să trimită doar o maşină, şi aia goală? Într-adevăr, după un timp au mai venit încă trei maşini cu apă”.

„Mama mea stă cu mine, iar eu nu am unde să mă duc. La mine în casă nu mai pot sta, totul a fost făcut scrum”, spune Cristian Proca, iar cuvintele aproape îi îneacă gâtul. „O să-şi lase un prieten maşina în faţa casei mele şi o să dormim acolo”, mai reuşeşte omul să îngaime.

Fals: pompierii nu au întârziat

Contactat telefonic, locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi pune pe seama supărării acuzele lui Cristian Proca:

„Oamenilor le arde casa. Este şi normal să li se pară că totul se mişcă încet, că pompierii nu ajung mai repede. Acelaşi lucru se întâmplă de obicei şi la intervenţiile Salvării. Timpul se dilată şi ţi se pare că cei pe care i-ai chemat nu mai vin. În realitate, primul apel la 112, pentru acest incendiu, a venit la ora 13,21, iar pompierii au ajuns, conforma raportului oficial, la 13,25”.

Intervenţie ca la carte, cu 8 maşini

Cum rămâne cu maşina sosită goală şi neînsoţită? Purtătorul de cuvânt este la fel de ferm: „Nu există o asemenea situaţie. Conform procedurii, de la garnizoană pleacă întotdeauna două autospeciale – în cazul că unei maşini i se întâmplă ceva, să poată ajunge următoarea. În plus, maşinile stau şi aşteaptă întotdeauna pline cu apă”.

„La acest incendiu au plecat, ca de obicei, două maşini şi prima a ajuns autospeciala de intervenţie Iveco, care este cea mai rapidă. În ea intră 5.000 de litri de apă, iar la intervenţie cu cinci linii de furtunuri şi tun de apă, rezerva se termină în maxim cinci minute”.

Adevărat: hidranţii nu funcţionează

A doua autospecială sosită imediat la locul incendiului avea o capacitate de 9.000 de litri de apă. La fel de mari erau şi celelalte trei autospeciale care au mai venit pe strada Florilor, plus trei ambulanţe SMURD. Intervenţia s-a încheiat la ora 16,50, iar maşinile s-au retras la ora 17,00”.

„Într-adevăr”, recunoaşte purtătorul de cuvânt al ISU, „NU AU PUTUT FI FOLOSIŢI HIDRANŢII – nici nu se aflau pe stradă în locurile în care ar fi trebuit amplasaţi, şi nici nu se potriveau cu furtunurile”.

Mistuite de flăcări

Patru case au fost afectate de incendiu, Cristian Proca fiind singurul care şi-a evaluat paguba la valoarea de două miliarde de lei. „La numărul 3, Lucreţiei Raindl i-au ars 120 de metri pătraţi de acoperiş de scândură şi mobilierul de bucătărie”.

„La Numărul 5 au ars 150 de metri pătraţi de acoperiş arterial, două televizoare, aragazul, frigiderul şi mobilierul; la Tudorache Gelu, care stă la numărul 8, dar pe strada Parcului, a ars 90 de metri pătraţi de acoperiş din OSB, aragazul şi maşina de spălat”.

„La numărul 7, tot pe Florilor, Vasilicăi Surlianu i-au ars 10 metri pătraţi de acoperiş arterial şi uşile de la casă”, a declarat locotenentul Chiriţă.

O improvizaţie la reţeaua electrică?

Cauza incendiului nu a fost încă stabilită cu certitudine, pompierii suspectând un scurt circuit electric, la un conductor improvizat.

„În cauză a fost alcătuită o echipă operativă care va relua investigaţiile la locul incendiului şi care va investiga în special problema hidranţilor”, încheie purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Cine are prioritate?

Iată, aşadar, cam cum trăiesc gălăţenii – la mila cerului, tot au treabă firmele care montează hidranţi numai cu diversele comisioane primite, şi nu cu bunurile care le pot dispărea oamenilor peste noapte.

Să nu ne mirăm, oricare dintre noi, dacă ajungem în aceeaşi situaţie cu a lui Cristian Proca – ieri avea omul casa lui, azi e stăpân peste un maldăr de scrum şi cenuşă.

Citit 4327 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.