Galaţiul istoric în haine literare

Galaţiul istoric în haine literare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Salonul literar „Axis Libri” din acest sezon s-a încheiat cu o dublă lansare de carte, la o întâlnire dedicată, pur întâmplător, Galaţiului.

Prezentat şi la Festivalul Naţional al Cărţii „Axis Libri”, încheiat recent, volumul „Galaţi. Ghid istoric şi turistic”, a atras laudele celor interesaţi de soarta turistică a judeţului nostru.

La fel s-a întâmplat cu cei doi autori, Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, şi Pompiliu Comşa, recunoscut ca iniţiatorul proiectului.

Acesta din urmă a anunţat, de altfel, că pregăteşte ediţia a doua, îmbogăţită cu fişele biografice ale primarilor municipiului Galaţi. Ediţia ar urma să apară atât în engleză, cât şi în franceză, pentru a putea fi distribuită turiştilor străini, a completat Zanfir.

„Catrafusele” lui Victor Cilincă

Colegul nostru de la „Viaţa liberă”, Victor Cilincă, şi-a lansat la acelaşi salon volumul „Catrafuse”, piesă în centrul căreia stă personajul Fany Tardiny (după ortografia ziarelor vremii), celebra actriţă şi directoarea trupei gălăţene de teatru.

Este vorba despre o comedie romantică în două acte, text nominalizat, în 2007, la Premiile UNITER pentru „Cea mai bună piesă românească din 2006”.

Majoritatea i-au urat autorului să-şi vadă piesa pusă în scenă, chiar la „Dramatic”, dacă tot poartă numele personajului principal. Unii interlocutori au văzut în text chiar un posibil scenariu de film: trupa actriţei intenţionează să-l ajute cu bani pe Eminescu, internat la Viena, şi pregăteşte în acest scop un spectacol.

Cele mai convingătoare în ceea ce priveşte adevărata menire a unui text dramatic au fost însă actriţele Carmen Albu şi Cristina Uja, de la teatrul gălăţean. Sub ochii auditoriului de la bibliotecă, Fany Tardiny (directoarea trupei) şi Milli (cântăreaţa ce va deveni actriţă) s-au desprins din paginile cărţii, prinzând viaţă, preţ de câteva minute.

Istorie vie

Nicolae Bacalbaşa, la rândul său scriitor, a fost unul dintre puţinii care au menţionat că, dincolo de un simplu ghid turistic şi de un text dramatic, stă muncă enormă a autorilor, una de documentare migăloasă, „mai ales când trebuie să transpui în formă literară Galaţiului şi trecutul său”.

Cum ambele cărţi lansate joi seara sunt tipărite la Editura Axis Libri, moderatorul obişnuit al salonului, Theodor Parapiru, a salutat, la final de sezon, „explozia acestei edituri”, care, până în acest moment, numără 18 titluri.

Citit 742 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.