Galaţiul – sub pânda apelor

Galaţiul – sub pânda apelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apele care înconjoară judeţul nostru continuă să crească, iar autorităţile sunt în alertă încercând să ia toate măsurile pentru evitarea unui dezastru.

În aceste condiţii, o porţiune dintr-un drum naţional, cel care face legătura între Galaţi şi Tecuci, a fost inundată, iar traficul a fost redirijat.

Sunt monitorizate în continuare toate digurile, în condiţiile în care prognozele hidrologice nu sunt deloc încurajatoare.

Drum naţional sub apă

Ieri, DN2B, între Movileni şi Şendreni a fost închis, după ce apele din balta Mălina, dar şi infiltraţiile prin digul de protecţie de pe Siret au acoperit aproximativ 300 de metri din carosabil.

În aceste condiţii s-a decis folosirea unei rute ocolitoare pe un drum judeţean din acea zonă. 

"Unda de viitură pe Siret a ajuns la Şendreni, iar luni, la orele prânzului, râul avea un nivel de 641 de centimetri, nivel aflat peste cota de inundaţie. Datorită debitului crescut al râului, carosabilul a fost inundat între localităţile Şendreni şi Movileni, apa infiltrată a ajuns pe carosabil, motiv pentru care s-a decis oprirea traficului în zonă şi devierea pe ruta ocolitoare Independenţa - Izvoarele - Slobozia-Conachi - Smârdan", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Patrica Paţilea Crângan. 

În tot acest timp, Dunărea a continuat să crească, depăşind cu 45 de centimetri cota de inundaţie. Chiar şi în aceste condiţii nu au fost  semnalate probleme deosebite, iar infiltraţiile din digurile de apărare nu prezentau un pericol.

Potrivit autorităţilor, 50 de lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor patrulează permanent şi întăresc taluzurile, iar 60 de militari şi 60 de ofiţeri şi subofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt pregătiţi să intervină dacă va fi cazul.

Prognoză tulbure

Veştile pe care hidrologii ni le dau nu sunt tocmai bune. În condiţiile în care plouă fără oprire de câteva zile, sunt aşteptate noi creşteri de debite şi de niveluri pe râurile Prut, Siret, dar şi pe Dunăre.

Administraţia Naţională “Apele Române” - Direcţia Apelor Prut avertiza, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă că există în continuare riscuri de viituri rapide, cu formare de torenţi şi scurgeri de pe versanţi.

Explicaţie foto 1 – Drumarii au patrulat în permanenţă, încercând să îi scoată din apă pe cei care s-au aventurat să treacă prin zona inundată

Explicaţie foto 2 – Apele revărsate au blocat şi activitatea unor societăţi din zona Şendreni

Explicaţie foto 3 – „Ştrand” deasupra asfaltului

Explicaţie foto 4 – Păşuni protejate cu diguri de saci

Explicaţie foto 5 – În aşteptarea viiturii

Explicaţie foto 6 – Ieri, circulaţia a fost restricţionată la ieşirea din Galaţi

Citit 3884 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.