Cod roşu pe Siret şi Prut

Cod roşu pe Siret şi Prut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Situaţie critică, după ce apele care înconjoară judeţul nostru au continuat să crească. Siretul ameninţă să năvălească peste diguri şi să inunde aproximativ 100 de locuinţe din Şendreni, în vreme ce Dunărea se afla ieri aproape de cota maximă istorică atinsă în 2007. În tot acest timp, a fost instituit cod roşu şi pe râul Prut, zona sensibilă fiind cea din apropierea localităţii Şiviţa.

Şendreni, în pericol

Zona cea mai fierbinte a fost pe Siret, în localitatea Şendreni. Apa ieşită din matcă a atins limita superioară a digului de apărare, iar autorităţile au impus supraînălţarea unui dig de protecţie cu saci de nisip şi pământ, pe o lungime de peste trei kilometri. Ieri dimineaţă, aproape 100 de locuinţe erau în pericol să fie inundate.

"Se lucrează la supraînălţarea unui dig de protecţie cu saci de nisip şi pământ pe digul de apărare al Siretului, pe raza localităţii Şendreni, pe o lungime de 3 kilometri. În zonă acţionează forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, militari şi locuitori ai comunei. Sperăm să ţinem situaţia sub control în ciuda faptului că nivelul râului este în creştere", ne declara ieri, în jurul orelor prânzului, de la faţa locului, purtătorul de cuvânt al ISU, Eugen Chiriţă.

Dincolo de faptul că exista riscul ca viitura să rupă digul, apele ieşite din albie ale Siretului au inundat şi linia ferată Galaţi - Tecuci pe o porţiune de câteva sute de metri şi exista riscul ca puhoaiele să ajungă în zona locuită infiltrându-se prin terasamentul liniei ferate şi ocolind digul supraînălţat de către pompieri.

În acest caz, echipa operativă a ISU Galaţi le-a cerut reprezentanţilor CFR să oprească circulaţia feroviară în zonă, să înlocuiască o porţiune din terasamentul de piatră cu pământ pentru ca apa să nu se mai infiltreze şi să ridice un dig din saci cu nisip.

Acest lucru s-a şi întâmplat. După orele prânzului, traficul feroviar în zonă a fost suspendat, iar trenurile care circulau pe relaţia Galaţi - Tecuci au fost rediriajate pe ruta Tecuci - Făurei - Brăila - Galaţi. 

Drum naţional închis în continuare

În continuare, DN 2B, care face legătura între Galaţi şi comuna Şendreni, rămăsese până ieri-seara închis, fiind inundat pe câteva sute de metri.

Vorbim practic despre singurul drum naţional din ţară închis din cauza inundaţiilor, asta pentru că apa a acoperit în întregime carosabilul pe o distanţă de aproape un kilometru.

Cum anunţam şi în ediţia de ieri, traficul a fost redirecţionat în aceste condiţii pe ruta ocolitoare, Galaţi – Smârdan – Schela – Slobozia-Conachi – Izvoarele – Independenţa. 

Cote în creştere

Ultimele informări oficiale venite de la Prefectura Galaţi înainte de închiderea ediţiei noastre arătau că, în continuare, sunt aşteptate creşteri de debite pe Siret, Prut şi Dunăre.

Siretul înregistra o cotă de 668 centimetri, cu 18 centimetri peste cota de pericol, la Şendreni, în vreme ce  Dunărea avea la ora o cotă de 652 centimetri, cu 52 peste cota de inundaţie, şi la doar cinci centimetri de cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată.

Citit 2838 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.