De ieri, de la prânz, societatea Navrom Bac, care efectuează curse cu bacul pe Dunăre între municipiul Galaţi şi localitatea tulceană I. C. Brătianu, nu mai transportă autovehicule.
„Deoarece pe malul tulcean al Dunării maşinile nu mai pot circula în condiţii de siguranţă din cauza nivelului crescut al fluviului, am decis să nu mai transportăm autovehicule cu bacul. Măsura a intrat în vigoare la ora 12.00 şi, de atunci, cele două bacuri mari nu mai circulă”, a declarat, ieri, directorul executiv al societăţii Navrom Bac, Marilena Vasilache.
Pe malul tulcean al Dunări, la I. C. Brătianu, fluviul a inundat de mai bine de o săptămână zona de îmbarcare pe bacuri, dar şi drumul care face legătura între pontoane şi localitate, făcând extrem de dificilă şi de riscantă deplasarea maşinilor în acel segment.
Acum, după ce Navrom Bac a oprit transbordarea autovehiculelor pe la Galaţi, şoferii care vor să ajungă în Dobrogea pot traversa Dunărea pe la Brăila, unde societatea Romnav Trecere Bac operează încă fără restricţii, sau prin judeţul Ialomiţa, pe Podul Giurgeni – Vadu Oii.
Revenind la Galaţi, trebuie să spunem că pe Dunăre mai circulă doar bacul mic, care transportă exclusiv pasageri.
„Mai efectuăm doar curse de pasageri, cu bacul mic, din patru în patru ore, după cum urmează: bacul mic pleacă din Galaţi la orele 06.00, 10.00, 14.00, 18.00 şi 21.00, iar din I. C. Brătianu pleacă la orele 6.30, 10.30, 14.30, 18.30 şi 21.30”, a afirmat Marilena Vasilache.
La I. C. Brătianu, pasagerii se urcă de pe pontonul bacului mic direct în căruţele localnicilor, care îi transportă, contra-cost, până în zona uscată, acolo unde opresc autobuzele şi microbuzele de Tulcea, Măcin sau Grindu.
Directorul executiv al societăţii Navrom Bac a precizat însă că, dacă apele Dunării vor continua să crească, va opri şi cursele de pasageri.