* Galaţiul a fost, ieri, vizitat de prim-ministrul Emil Boc şi de miniştrii Vasile Blaga şi Laszlo Borbely * Premierul a fost întâmpinat cu huiduieli de pensionari * Boc le-a transmis pompierilor care lucrează pe diguri cu salariile reduse cu 25 la sută că… asta este!, trecem prin criză * Blaga nu le-a oferit prime, ci doar mulţumiri * După vizita de la malul Dunării, Boc a mers la Şendreni, cu un camion militar * Pe dig, în lipsa coasei, premierul a pus mâna pe lopată * „Plec mai liniştit decât am venit”, a spus premierul, lăudându-l pe prefect *
În timp ce ieri dimineaţă, în sala mare a Prefecturii luaseră loc toţi directorii instituţiilor descentralizate, dar şi primarii Dumitru Nicolae şi Eduard Finkelstain, afară, în faţa Palatului Administrativ, un grup de pensionari lua poziţie.
Cu Constantin Ciucă în frunte, purtând o portavoce în mâini şi un banner pe care scria „Asociaţia Pensionarilor 2007”, pensionarii îl aşteptau, nerăbdători, pe Boc. Nu aveau nici ouă, nici roşii stricate. Glumeţii spuneau că le-au consumat deja săptămâna trecută…
Huiduieli şi felicitări…
Cu o întârziere de peste 40 de minute, au venit până la urmă şi oficialii guvernamentali. În timp ce intrau în Prefectură, pensionarii huiduiau pe partea cealaltă…
Fără să se oprească vreun moment, premierul Emil Boc a intrat în sala mare a Prefecturii şi a început şedinţa comisiei judeţene de apărare împotriva dezastrelor.
Prefectul Cosmin Păun a prezentat situaţia deja cunoscută în plan local: Dunărea, la cota de 657 de cm (maxim istoric), probleme cu digul, posibilitatea evacuării celor din Valea Oraşului, probleme şi în Barboşi, dar şi pe diguri, în Şendreni, mai ales, unde exista pericolul ca Siretul să depăşească digul construit din saci cu nisip.
După şedinţă – la care presa nu a avut acces – oficialii au făcut scurte declaraţii de presă. Moment în care prim-ministrul Emil Boc a vorbit laudativ la adresa prefectului Cosmin Păun şi a echipei sale, pentru cum a gestionat, până acum, situaţia.
Întrebat ce mesaj are să le transmită pompierilor şi jandarmilor şi, în general, bugetarilor care lucrează la diguri în aceste zile cu un salariu din care tocmai s-a tăiat 25 la sută, prim-ministrul a răspuns:
„Nimănui nu-i face plăcere să ia măsuri mai grele de austeritate, dar dacă dorim să ne salvăm ca ţară, avem nevoie ca în momente dificile să luăm măsuri dureroase care, pe termen mediu şi lung, vor salva această ţară. Credeţi că dacă noi am avea resurse suficiente, ar mai fi nevoie ca vreun bugetar să fie pus în situaţia să i se diminueze salariul? Din nefericire avem un aparat supradimensionat, este o realitate fie că ne place sau nu, şi aici vom face restructurări până la sfârşitul anului astfel încât la începutul anului viitor să se revină la salariile iniţiale. Dacă nu facem acest lucru, vom avea probleme în continuare”.
Nici ministrul MAI, Vasile Blaga nu a dat de înţeles că vor urma prime pentru cei care lucrează acum pe diguri – „este treaba domniilor lor” -, în schimb, le-a oferit foarte multe mulţumiri pentru implicare.
Vizită în viteză
De la Prefectură, într-o viteză de ziceai că vin apele din urmă, coloana oficială a mers la malul Dunării, unde toţi miniştrii au privit apa. Prefectul Cosmin Păun le-a vorbit despre cei 7.000 de gălăţeni care ar putea fi evacuaţi dacă Dunărea ar depăşi digul, din care peste 1.200 de oameni ar avea nevoie de cazare.
Locuri deja asigurate în cămine şcolare şi campusul universitar, a adăugat Păun. Preşedintele CJ Eugen Chebac i-a spus premierului şi de necesitatea realizării de diguri şi în incintele din Port Docuri şi Port Bazinul Nou.
După oprirea la Dunăre, când premierul a ţinut să amintească presei că TVA-ul a rămas nemajorat pentru construcţia de locuinţe sociale, medicamente şi presă, toată lumea s-a îndreptat către Şendreni. Cum DN 2 B este în continuare inundat, la Movileni, din maşinile 4X4 oficialii s-au urcat în camioanele militare. Nu înainte de a da mâna cu mai mulţi voluntari de la Asociaţia Română de Salvare.
Tinerii, în uniforme nou nouţe au constituit o adevărată apariţie, având în vedere că nimeni nu auzise despre ei şi nu îi mai văzuse până atunci…
Declaraţii la lopată
Fără fandoseli, premierul a călătorit în condiţii de campanie. Vioi, a coborât la Şendreni şi a mers direct la dig. În timp ce vorbea cu localnicii, a pus mâna pe lopată şi a umplut un sac cu pământ, apoi o roabă.
Oamenii l-au întrebat diverse: de ce a venit, de ce nu se pot deschide ecluzele la Cernavodă, de ce nu rezistă digurile?
„S-au alocat mulţi bani pe sistemele anti inundaţie din ultimii 10 ani, dar nu prea se vede nimic… După ce vor trece inundaţiile, vom avea discuţii clare pentru a nu mai ajunge în anii viitori la situaţii ca acestea”, a răspuns Boc.
Despre inundarea malului tulcean, prin spargerea digului, premierul nu a dat un răspuns clar, deşi a fost întrebat de două ori. Atât doar: „ne vom consulta cu specialiştii”.
Şi, apropo de specialişti, Aurica Ciornei, de la Direcţia Apele Române Galaţi, a fost felicitată pentru modul „admirabil” cum s-a intervenit pe digul de la Siret.
Premierul a făcut cunoştinţă şi cu primarul din Şendreni, Paul Cristea, despre care a spus că „aşa trebuie să arate un primar” – aluzie la „salopeta de lucru”, plină de pământ, pe care o purta edilul, semn că încărcase destui saci până atunci…
În plus, Vasile Blaga şi-a descoperit la Şendreni prieteni vechi, de la inundaţiile din anii anteriori, precum generalul Viorel Zaharia, care, deşi ieşit la pensie, era la treabă! Alături şi de fostul prefect Mihai Capră, acum secretar MAI, parcă se reîntregea tabloul inundaţiilor din anii trecuţi!
„Plec mai liniştit decât am venit”, a spus, în final, Emil Boc. Dânsul a plecat, Galaţiul a rămas pe loc, cu grijile lui…
Explicaţie foto 2: Emil Boc a călătorit, fără fasoane, în camionul militar
Explicaţie foto 3: Premierul a pus mâna la treabă