Scenariul de bază: apărarea Galaţiului

Scenariul de bază: apărarea Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Premierul Emil Boc şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, au inspectat, luni, digul care se construieşte în sudul Galaţiului, pentru protejarea Văii Oraşului de apele crescute ale Dunării * Prim-ministrul a fost huiduit şi înjurat de locuitorii din Vale, care umpleau saci cu pământ, cot la cot cu militarii, jandarmii şi lucrătorii ISU din Galaţi şi din ţară *

Premierul Emil Boc şi ministrul de Interne, Vasile Blaga, au sosit la Galaţi ieri, în jurul orei 14.30, şi s-au deplasat direct la Palatul Navigaţiei, acolo unde începe digul din saci cu pământ, în lungime de 4,5 kilometri, menit să protejeze de apele crescute ale Dunării cartierul Valea Oraşului, unde locuiesc circa 7.000 de oameni.

Cei doi înalţi oficiali guvernamentali au fost întâmpinaţi de secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, şi de adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general maior Viorel Nemeş.

Aceştia din urmă i-au informat pe Boc şi pe Blaga cu privire la stadiul lucrărilor de ridicare a digului. „Digul va fi gata marţi, după care putem trece la elemente de fineţe”, le-a spus secretarul de stat Mihai Capră premierului şi ministrului de Interne.

După ce au primit toate datele, Emil Boc şi Vasile Blaga au luat-o la pas, pe dig. Au vorbit cu echipele de militari, jandarmi, lucrători ISU şi voluntari aflate la lucru, cărora le-au mulţumit pentru efortul pe care îl depun.

„Vă mulţumesc. Spor la treabă!”, le-a spus premierul lucrătorilor ISU din Argeş, care umpleau saci cu pământ lângă Palatul Navigaţiei. Înainte să meargă mai departe, primul-ministru a luat un sac plin şi l-a depus la baza digului artificial.

Delegaţia s-a deplasat apoi pe toată lungimea digului, pe strada Portului, până la sediul Direcţiei Regionale Vamale, şi apoi pe străzile Păcii şi Alexandru Moruzzi. Oficialii au discutat cu militari, jandarmi şi lucrători ISU din Galaţi, Bucureşti, Argeş, Prahova şi Dolj, dar şi cu voluntari din Mureş, care lucrau la ridicarea digului.

Huo, Boc!

În timp ce inspecta digul, premierul Emil Boc a fost huiduit de câţiva locuitori din Valea Oraşului, adunaţi pe strada Portului, în apropierea Grupului Şcolar Industrial de Marină. „Huo! Huo!”, au strigat aceştia atunci când l-au văzut pe primul-ministru.

În ciuda atitudinii ostile cu care a fost întâmpinat, Emil Boc s-a dus în mijlocul oamenilor, dar asta nu a făcut decât să încingă şi mai tare spiritele. „Ai să duci ţara de râpă”, i-a strigat premierului un bărbat din mulţime. „Ceva bani ai adus?”, l-a întrebat altul pe Emil Boc. „Ia lopata în mână!”, l-a îndemnat o femeie.

„Au venit oameni din toată ţara să vă ajute, aşa că puneţi şi voi mâna şi lucraţi!”, le-a răspuns primul-ministru oamenilor care deja lucrau la umplerea sacilor cu pământ.

În mijlocul fluierăturilor şi huiduielilor, un bătrân s-a apropiat de premier şi i-a reproşat faptul că duce o viaţă din ce în ce mai grea. „Domnule prim ministru, viaţa asta a noastră când se va îmbunătăţi? Noi am fost o generaţie de sacrificiu. Noi am făcut fabrici, noi am făcut blocuri, noi am făcut străzi, noi am făcut uzine, noi am făcut agricultură şi acum s-a distrus tot”.

„Uzinele s-au vândut, blocurile s-au vândut, tot s-a dărâmat, pensiile au scăzut, viaţa este scumpă. Cât mai putem trăi în halul ăsta? Daţi nişte pastile la pensionari să scăpaţi de ei, nu-i mai umflaţi cu câte cinci lei, zece lei. Le-aţi luat pensiile şi aţi mărit preţurile. De ce faceţi treaba asta?”, l-a întrebat bătrânul pe Emil Boc.

„Grija numărul unu este să salvăm Galaţiul. Au venit oameni din Bucureşti, din toată ţara să vă ajute, să ajute Galaţiul. Bine ar fi dacă şi dumneata i-ai ajuta pe oamenii de aici să facă treaba”, i-a răspuns premierul, dar bătrânul i-a tăiat-o scurt. „Îi ajut, pe cuvântul meu că îi ajut”.

Fără replică, Boc l-a îndemnat pe bătrân să nu mai facă politică în stradă. „Acum este momentul să punem mână de la mână, ca să trecem peste situaţia asta grea. După ce trecem peste situaţia asta grea, punem lucrurile la punct şi cu apărarea Galaţiului de inundaţii, şi cu celelalte treburi. Dar acum trebuie să ne concentrăm pe treaba asta. Că dacă nu, stăm şi facem politică în stradă, iar apa vine şi ne inundă”, i-a spus Emil Boc şi a plecat mai departe.

Avem şi planul B pregătit

La sfârşitul vizitei la digul de la Dunăre, premierul Emil Boc a spus că prioritatea numărul unu rămâne apărarea municipiului Galaţi de apele Dunării, toate eforturile fiind concentrate pe atingerea acestui obiectiv.

„De săptămâna viitoare, începem altceva. Până atunci, ne concentrăm pe acest dig, să depăşim situaţia asta grea. Noi avem toate scenariile pregătite. Scenariul de bază e acesta: apărăm Galaţiul, apărăm Grindu şi Tulcea. Dacă, Doamne fereşte, e mai rău, avem şi planul B pregătit”, a spus Emil Boc.

Premierul a făcut şi un apel la calm şi solidaritate către gălăţeni. „Mesajul este că acum, mai mult ca niciodată, trebuie să punem mână de la mână, umăr de la umăr, să ne apărăm de greutăţile pe care ni le dă natura, ni le dă vremea, după care putem rezolva şi celelalte probleme cu care ne confruntăm. Dar acum cea mai importantă prioritate este să salvăm Galaţiul şi pe fiecare îi invit, dacă pot pune mâna, să fie alături de noi”, a declarat premierul Emil Boc în încheierea vizitei la Galaţi.

Cota 680 - Fluviul continuă să crească

Luni seară, la ora 18, Dunărea măsura la Galaţi 680 de centimetri, fiind cu 80 de centimetri peste cota de inundaţie şi cu 20 de centimetri sub cota de pericol. Hidrologii au estimat că fluviul va atinge nivelul maxim, de 690 de centimetri, în intervalul 9-11 iulie.

În schimb, nivelul Siretului a început să scadă. La ora 18, râul avea o cotă de 716 centimetri, cu 13 centimetri mai puţin decât ieri, la ora 0,00.

Citit 2139 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.