Vama – activitate neîntreruptă, pierderi zero

Vama – activitate neîntreruptă, pierderi zero
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aberantă, cifra de 18,5 milioane de euro pierderi estimată la nivel naţional în cazul suspendării pentru o zi a activităţii vamale din Galaţi, este contrazisă cu fermitate de reprezentanţii instituţiei *

Sorin Niţă, purtătorul de cuvânt al direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi (DRAOV): „De exemplu, luni, 5 iulie, valoarea stabilită a mărfurilor importate prin Vama Galaţi este de 5.000.000 lei, în timp ce a mărfurilor exportate este de 5.800.000 lei. De asemenea, în ceea ce priveşte marfa livrată în spaţiul intercomunitar – pentru care nu se percep taxe, dar care este contorizată la Vamă – este de 65.000 lei”.

„Dar să zicem că prin absurd, s-ar suspenda activitatea – la reluarea ei, ar fi aplicate aceleaşi taxe, iar aceşti bani ar intra tot la bugetul naţional”.

„Se lucrează şi la nave, şi la trenuri”

În ceea ce priveşte o posibilă suspendare a activităţii Vămii, reprezentantul instituţiei este la fel de rezervat: „Nici în 2006, când a fost atins pragul istoric precedent de creştere a Dunării, nu s-a pus problema închiderii Vămii. Nici anul acesta nu văd de ce ar fi cazul, cu atât mai mult cu cât sistemul informatic lucrează şi în sistem alternativ, dacă este necesar”.

„În plus, la nave se poate ajunge, ca şi la trenurile care intră sau ies din Federaţia Rusă. Doar în cazul în care intră apa peste noi în birouri, ceea ce nu cred că va fi cazul”.

Cu alte cuvinte, ca să rezumăm, de la 10.865.000 lei (adică 2.500.000 euro), până la 18,5 milioane de euro e cale lungă. Cam cât de un subiect care s-a vrut senzaţional - pe spinarea Galaţiului - şi nu a ieşit.

Citit 1798 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.