Muzeul eparhial - Ziua Internațională a Iei, sărbătorită și la Galați

Muzeul eparhial - Ziua Internațională a Iei, sărbătorită și la Galați
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost vineri, 24 iunie, gazda unor activităţi dedicate tradiţiilor româneşti ce au centrul acestora ia românească.

La evenimentul organizat de Ziua Internațională a Iei, a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Manifestarea  cultural-educativă și artistică, deopotrivă, a fost organizată de Muzeul eparhial în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Patrimoniului Cultural și Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” din Galați.

De asemenea, o serie de momente artistice au fost susținute de Ansamblul folcloric ”Rapsodia Dunării”, Ansamblul ”Fluieraşii” şi Ansamblul de dansuri populare ”Umbrăvioara”.

”Foarte mulţi tineri îmbrăcaţi în frumoasele costume tradiţionale româneşti, dar şi părinţi şi bunici, precum şi un grup de studenţi absolvenţi din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi au participat la eveniment şi au sărbătorit împreună această zi dedicată iei.

Şi de această dată, Gradina Muzeului eparhial s-a dovedit a fi pentru câteva ore locul potrivit în care portul tradiţional românesc, cântecele şi dansurile populare româneşti au creat o atmosferă de sărbătoare autentică, în care bucuria, buna dispoziţie, entuziasmul şiadmiraţia s-au putut observa pe chipurile participanţilor.

Cu acest prilej, în cadrul muzeului a fost organizată o expoziție alcătuită din ii tradiţionale şi costume populare cusute manual, reprezentative pentru zona de sud a Moldovei, dar şi pentru alte zone geografice ale țării, aflate în patrimoniul muzeului, unele dintre acestea expuse publicului pentru prima dată.

Expoziţia se doreşte a fi o incursiune în trecutul portului tradiţional românesc prin expunerea de piese vestimentare tradiţionale, precum şi o readucere în actualitate şi o promovare a acestor obiecte inestimabile.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul pe care tinerii gălăţeni îl depun în susţinerea datinilor, tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti şi în promovarea portului tradiţional românesc”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Acest eveniment vine să contribuie la păstrarea, transmiterea şi valorificarea scenică a comorilor creaţiei populare şi a folclorului autentic, specific locuitorilor zonei Dunării de Jos.

Citit 1762 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Iunie 2022 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.