S-a stins din viață sculptorul Gheorghe Terescenco

S-a stins din viață sculptorul Gheorghe Terescenco
Pierdere uriașă pentru arta gălățeană
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În dimineața zilei de 10 iulie s-a stins din viață, după o grea suferință, sculptorul Gheorghe Terescenco, în vârstă de 75 de ani, membru marcant al Filialei Galați a UAPR, unul dintre cei mai valoroși și cunoscuți plasticieni ai Galațiului, care a îmbogățit spațiul public al orașului cu multe lucrări de artă monumentală.

S-a născut la 26 februarie 1947 în Galaţi. A studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1976 la clasa sculptoriţei Georgeta Caragiu-Gheorghiță. În 1978 a beneficiat de o bursă din partea UAPR pentru sculptură. Din 1974 a participat la majoritatea expoziţiilor Filialei Galaţi a UAPR, precum şi la numeroase manifestări colective de profil organizate la București, Bârlad, Constanța, Galați, Bacău, Chișinău, Brăila, Focșani etc. A participat la cinci ediții ale Taberei de sculptură în metal de la Galați, unde a realizat lucrările „Poarta oraşului”, Faleza Superioară a Dunării (1978); „Porumbel”, Parcul „Cloșca” (1985);  „Libertate”, intersecția străzii Saturn cu strada Cloșca (1995);  „Neîmblânzitul”, Parcul „Viva” (2012); „Simbol”, sensul giratoriu de la intrarea în Galați dinspre Tecuci (2016, amplasată în 2020). A mai participat în două rânduri la Tabăra de creație de la Măgura Buzăului („Răsărit de soare”, piatră, 1979; „Stol”, piatră, 1982) și la simpozioanele naționale de la Arcuş - Covasna („Amintirile ţăranului”, lemn,1980) și Sălişte - Sibiu  („Cocoş de munte”, lemn, 1983).

Pentru Galați, în spații publice, în afara lucrărilor menționate, a mai realizat: „Cristal de gheaţă”, în fața Patinoarului  Artificial „Dunărea”, Bulevardul George Coșbuc nr. 253 (1980); „Monumentul Burebista”, ghips, Muzeul Judeţean de Istorie (1984); bustul poetului Vasile Alecsandri, bronz, în fața Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” (1992); „Izvor”, marmură, Banca Agricolă / Raiffeisen Bank S.A; bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ghips, Muzeul Județean de Istorie (1993); grupul statuar „Lupoaica”, bronz (1998); „Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial”, piatră recompusă, Cimitirul „Eternitatea” (1997); „The Family”, bronz, Șantierul Naval Damen; bustul tenorului Nae Leonard, marmură recompusă, Teatrul Muzical „Nae Leonard” (2003).

De asemenea, a mai realizat lucrarea de artă monumentală „Pasăre solară”, inox, Slobozia - Ialomiţa (1976) și  Bustul Episcopului Melchisedec Ştefănescu, piatră artificială, Casa memorială „Melchisedec Ştefănescu”, Roman (1993).

Pentru neobosita sa activitate, Gheorghe Terescenco a fost onorat cu mai multe distincții, printre care: Premiul „Ștefan Balș” al Ministerului Culturii (împreună cu Aurel Pavel și colectivul de restauratori) pentru contribuția deosebită adusă salvării, scoaterii din pericol și redării patrimoniului cultural național a unui monument istoric de mare valoare arhitecturală și artistică - Biserica Brâncovenească „Adormirea Maicii Domnului” a fostei mănăstiri din Bordești, județul Vrancea, ctitorie de la sfârșitul secolului al XVII-lea (2003); Diplomă pentru întreaga activitate de restaurare, acordată de Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice (2003);  Premiul pentru sculptură și Medalia Fundației de Artă „Sf. Luca”, Bârlad (2006); Premiul „Constantin Popovici” la Concursul Naţional de Pictură, Grafică, Sculptură şi Artă Decorativă „N.N. Tonitza”, Bârlad (2006); Premiul Filialei Galaţi a UAPR pentru întreaga activitate, Gala Artelor (2016); Premiul Municipiului Galați (2018). Lucrări ale sale se găsesc în colecţii de stat şi particulare din ţară şi din străinătate.

Prin încetarea din viață a sculptorului Gheorghe Terescenco, arta gălățeană suferă o mare pierdere. Îi vom păstra o neștearsă amintire. Dumnezeu să-l ierte și să-i ocrotească sufletul în Împărăția Sa!

Citit 3162 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iulie 2022 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.