Procurorii români investighează posibile crime împotriva umanității. Sesizare din oficiu privind invazia rusă din Ucraina

Procurorii români investighează posibile crime împotriva umanității. Sesizare din oficiu privind invazia rusă din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În contextul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei (stat suveran și independent), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal. Potrivit unui comunicat al parchetului General, Codul Penal Român se aplică și în afara țării, iar prevederile invocate se referă la „vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane”, respectiv „alte asemenea fapte inumane ce cauzează suferinţe mari sau vătămări ale integrităţii fizice sau psihice”.

„La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.

Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.

Conform art. 10 C.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române”, se arată în comunicatul de presă.

Instituția a lansat un chestionar online pentru cei care au fost victime sau martori în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei: „Informațiile obținute de la victimele sau martorii unei infracțiuni reprezintă probe utile pentru eficiența urmării penale. Pe cale de consecință, este important să aflăm de la dvs. dacă ați fost victimă sau martor în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Totodată, este important să completați online chestionarul de mai jos.

Precizăm că nu aveți obligația completării acestui chestionar.

Precizăm că prin completarea chestionarului nu înseamnă că automat urmează să fiți contactat de autoritățile române însă, în funcție de informațiile puse la dispoziție, este posibil să fiți contactat pentru a da informații suplimentare.

Precizăm că datele cu caracter personal puse la dispoziție de dvs., conform legii române, vor fi utilizate exclusiv în scopul anchetei”, se precizează pe site-ul instituției.

Conform legii române, este crimă împotriva umanității săvârșirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populații civile, a uneia dintre următoarele fapte: uciderea unor persoane; vătămarea integrității fizice sau psihice a unor persoane; deportarea sau transferarea forțată; torturarea unor persoane; violul sau agresiunea sexuală; privarea de libertate; fapte cauzatoare de suferințe mari.

 

Citit 954 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 14:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.