* Lipseşte însă „unda verde” a semafoarelor de pe Brăilei * Lipseşte fluenţa în trafic * Lipsesc din interiorul oraşului şi indicatoarele spre alte judeţe * „La Rutieră salvăm vieţi. Asta facem” – comisarul Viorel Cojocaru (foto 2), purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere * Scădere vertiginoasă – tot mai puţine decese şi accidente grave la Galaţi, în prima jumătate a anului *
Indicatoare nu avem, „unda verde” nu există…
De ce are nevoie Galaţiul, din punct de vedere rutier? „De indicatoare”, răspunde prompt comisarul Cojocaru şi detaliază:
„Dacă în judeţ există acele indicatoare care orientează şoferii spre localităţi din Galaţi sau spre alte judeţe, indicatoarele lipsesc complet din Galaţi”.
„Cine intră în oraş, nu ştie pe unde s-o apuce spre Brăila, spre Tulcea, spre Bucureşti. Din păcate, montarea indicatoarelor nu este obligaţia noastră, ci a Primăriei”.
Comisarul Cojocaru nu uită nici de cealaltă problemă acută a şoferilor gălăţeni: „Trebuie creată ˝unde verde˝, semafoarele sincronizate, pe strada Brăilei, de pildă. Acolo dacă prinzi un semafor roşu, toate sunt roşii. Ar însemna enorm să avem această ˝undă verde˝, care ar fluidiza semnificativ traficul în oraş. Tot primăria se ocupă şi de acest aspect”.
Fără carnet – fără loc de muncă
Devenim - ca şi restul ţării - din ce în ce mai atenţi la volan. Poate ne civilizăm. Sau poate nu ne mai permitem să riscăm: „Un om căruia i se ia carnetul este un om care riscă şi pierderea locului de muncă din această cauză”, comentează fenomenul comisarul Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Rutierei Galaţi.
De-abia acum începe greul
Prima jumătate a anului trecut era privită ca fenomenală – accidentele şi decesele provocate de evenimentele rutiere scăzuseră vertiginos. Ce să mai spunem despre primul semestru de anul acesta? Cifrele din 2009 se înjumătăţesc, dar să nu ne bucurăm prea devreme.
Comisarul Viorel Cojocaru: „De obicei, cea de-a doua jumătate a fiecărui an este şi cea mai grea. În luna august vin ˝străinii˝, şi cresc enorm valorile de trafic; apoi în septembrie începe şcoala; în octombrie apar accidentele provocate de căruţaşii ˝prinşi˝ de făcutul vinului, iar în decembrie începe agitaţia specifică Sărbătorilor – o altă lună dificilă”.
Mai puţine: accidente, decese, răniţi grav
Iată însă că din ianuarie până în iunie Galaţiul a fost mai liniştit: au fost doar 56 de accidente grave – cu 76 mai puţine decât în 2009. 14 oameni şi-au pierdut viaţa pe drumurile judeţului, faţă de 22, cifra înregistrată anul trecut. A scăzut şi numărul accidentaţilor grav – 48 în 2010, faţă de 115 în perioada similară a anului precedent.
În ceea ce priveşte cauzele producerii accidentelor, acestea se menţin constante – pe pietoni îi costă imprudenţa, ei clasându-se pe locul întâi (36 la sută), fiind urmaţi de factorul viteză (26 la sută). Locurile următoare nu suportă clasificare, motivele pentru apariţia evenimentelor rutiere fiind dintre cele mai diverse.
Trei copii morţi
Şi totuşi, în această perioadă trei copii şi-au pierdut viaţa în accidente: un băieţel de şase ani, care traversa singur DN 25, de la grădiniţă spre casă, la Lieşti, o fetiţă de şapte ani (Frumuşiţa), şi un alt băiat, de nouă ani. Vârstele victimelor cresc apoi, fiind cuprinse între 33 şi 74 de ani.
Opt dintre victime au decedat la Galaţi (cu trei mai mulţi decât în 2009), restul până la 14 murind în judeţ. Tot în Galaţi s-au produs 31 de accidente grave (cifră mai mică de jumătate faţă de cea a anului trecut – 63), 27 de gălăţeni fiind grav răniţi (36 în 2009).
Tecuciul – filtrat şi de Rutierele din Galaţi şi Vaslui
Incredibil, dar cea mai potolită parte a judeţului este în 2010 chiar fostul punctul nevralgic, adică zona de nord, a Tecuciului şi împrejurimilor sale. A beneficiat de atenţia sporită a Rutierei:
„Nu a existat nici un deces în această zonă în prima jumătate a anului, faţă de cinci, din 2009. Au fost doar nouă de accidente grave (22 – 2009) şi nouă răniţi grav (18 anul trecut)”.
„Aceste lucruri sunt consecinţa directă a concentrării echipajelor de Poliţie Rutieră în această zonă. De asemenea, am cooperat extrem de bine cu Poliţia Rutieră Vaslui, organizând razii cu aparate radar în cascadă şi temperând astfel şoferii”, justifică Viorel Cojocaru.
Depăşirile neregulamentare – prima cauză în ridicarea permisului
32.800 este numărul amenzilor date în primul semestru (valorând 38.000.000 lei), cu 15.000 mai puţine decât anul trecut. Gălăţenii au comis 316 infracţiuni la Codul Rutier (conducere în stare de ebrietate etc).
Rutiera a ridicat 2.000 de permise şi 1.665 de certificate de înmatriculare. 390 de şoferi au rămas fără permis din cauza consumului de alcool, primul motiv fiind însă reprezentat – surpriză! – de depăşirile neregulamentare (488 de permise), de-abia pe locul al treilea clasându-se viteza (260).
Oraşul cu patru „puncte negre”
Este de adăugat faptul că judeţul nu mai are puncte negre rutier (locuri în care se petrec cu predilecţie accidente), în schimb în oraş se menţin cu grad mărit de periculozitate arterele Brăilei, Centura, Faleza Superioară şi bulevardul George Coşbuc.
Criză bună, criză degeaba
Ceva s-a schimbat în psihicul nostru – pietoni şi şoferi deopotrivă: suntem ceva mai conştienţi că viaţa e cea mai importantă. Frânele pe care le punem din ce în ce mai des în apropierea zebrelor vestesc lucrul acesta, ca şi faptul că nu mai claxonăm nerăbdători când şoferul din faţă întârzie o secundă în plus la semafor.
Era nevoie de criză ca să învăţăm politeţea în trafic? Fie vorba între noi, măcar asta e gratis, că pentru indicatoarele lipsă plătim ţ’şpe taxe şi impozite, şi tot cu „Nu vă supăraţi, eu pe unde ajung la…” ne descurcăm.