Lansare de album de icoane pe sticlă şi recital de muzică religioasă

Lansare de album de icoane pe sticlă şi recital de muzică religioasă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos organizează vineri, 12 august 2022, de la ora 13,00, un eveniment deosebit: lansarea noului album de artă "Noi considerații cu privire la icoanele pe sticlă din Transilvania", semnat de dr. Alexandru Constantin Chituță şi un recital de muzică religioasă susţinut de Oana Bozga Pintea. 


Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național al Literaturii Române din București. Recenta apariție editorială a Muzeului Național Brukenthal ne propune o nouă lectură a icoanelor pe sticlă din Transilvania, abordate, de această dată, dintr-o perspectivă teologico-antropologică. Fenomenul icoanei pe sticlă din Transilvania este unul extraordinar, unic în istoria artei românești. Dacă până astăzi studiile și volumele scrise au scos la iveală familiile de iconari, centre importante ale acestui meșteșug, totuși mai sunt multe alte lucruri de scris despre icoana pe sticlă. "Noutatea demersului întreprins de domnul Alexandru Constantin Chituță se bazează pe minuțioasa analiză comparativ-stilistică a unui important număr de icoane pe sticlă aflate în patrimoniul muzeelor naţionale și județene, în colecțiile private și ale unor Arhiepiscopii ortodoxe din Transilvania. Eleganta tipăritură impresionează prin bogata ilustrație fotografică, peste 300 de file, care prezintă tipologiile tematice și calitățile artistice care definesc stilul fiecărui zugrav și centru de iconari. Coroborând studiile recente ale specialiștilor cu propriile investigații, autorul reușește să descopere cine au fost primii zugravi de icoane, unde și pentru cine au lucrat, care au fost cele mai importante centre", spune despre lucrare dr. Doina Ișfănoni. 
În cadrul lansării albumului de artă, cunoscuta și îndrăgita interpretă Oana Bozga Pintea va susține un recital de pricesne închinate Maicii Domnului. Născută la 16 iulie 1991 în Cluj-Napoca, a început să cânte de la vârsta de 16 ani. Deși are origini și în Târgu Lăpuș, Maramureș, din partea tatălui, a ales să reprezinte zona Ardealului, în special a Huedinului, mai exact comuna Mărgău de la poalele Vlădesei, locul de unde este mama sa. Are în palmares numeroase premii și participări la festivaluri, o serie de CD-uri și numeroase apariții radio și TV. Anul acesta a organizat un concert extraordinar la Cluj Napoca intitulat "Tinerețe", la care au participat peste 30 de interpreți de muzică populară din întreaga țară și membrii Ansamblului Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului.

Citit 507 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2022 06:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.