De ce evităm apropierea fizică de unele persoane?

De ce evităm apropierea fizică de unele persoane?
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Treci pe lângă o mâță; când ești la patri, cinci metri, se uită la tine atentă, încercând să-ți ghicească traiectoria; la trei metri se chircește și se apleacă înainte, gata să sară; la un metru, o zbughește. Care este mecanismul?

Un antropolog american, pe nume E.T. Hall, a observat că aceste reacții sunt vizibile și la oameni și a denumit aceste distanțe drept spațiu personal. El a definit patru categorii spațiale personale; distanțele diferă puțin de la om la om și de la civilizație la civilizație. Iar numele științei rezultante este proxemica.

1. Zona intimă se întinde între 15 și 45-50 de centimetri. Este perimetrul nostru cel mai sensibil, proprietatea noastră sfântă, distanța de la care putem fi atacați fără să putem riposta. Înăuntrul acestui perimetru dăm voie numai apropiaților noștri să intre: rudele apropiate, prietenii cei mai buni. Sub 15 cm se pot apropia doar îndrăgostiții, soții sau rudele de gradul 1.

Încălcarea acestei distanțe dă naștere la reacții de apărare. Spre exemplu, faci – inconștient – un pas în spate; la apropierea nepermisă a unui bărbat, femeia se apleacă spre spate, într-un gest evident de respingere.

2. Zona personală este între 45 și 120 cm. Din punct de vedere al siguranței personale, în interiorul ei putem vedea sau anticipa orice agresiune, după cum putem observa gesturile și mimica persoanei din față, pentru a discerne asupra adevăratei sale intenții, dacă spune adevărul sau nu etc. De la această distanță stăm de vorbă cu cineva.

3. Zona socială se situează undeva între 1,2 și 3,6 metri. Această distanță este rezervată în general necunoscuților: funcționarului de la ghișeu, vânzătorului de la tarabă, poștașului, meșterului care șurubărește prin casă. Nu ne simțim amenințați în niciun fel pentru că nu ni se încalcă distanța de siguranță personală.

4. Zona publică se întinde dincolo de 3,6 metri. Dincolo de această distanță se pierde caracterul interpersonal al contactului. Importanța socială a întâlnirii nu mai are semnificație, dar este distanța de la care încep să se rostească discursuri publice.

Citit 25361 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2022 21:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.