Ce noutăţi aduce anul şcolar care începe pe 5 septembrie. Un învăţământ total schimbat la față

Ce noutăţi aduce anul şcolar care începe pe 5 septembrie. Un învăţământ total schimbat la față
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În mai puţin de o săptămână va începe un nou an şcolar, în care învăţământul din România va fi total schimbat la faţă. S-a renunţat la trimestre sau semestre, la teze, va fi doar o singură medie pentru fiecare disciplină, iar elevii nu vor mai fi exmatriculați, indiferent de actele de indisciplină pe care le vor face. Deşi ministrul Educaţiei a făcut o mulţime de schimbări şi alte experimente pe pielea elevilor, nici anul acesta nu s-a reuşit adaptarea învăţământului liceal la reforma începută în clasele primare şi gimnaziu.

Anul şcolar 2022-2023 nu va mai fi împărţit în semestre, ci în cinci module, urmate de o vacanţă. Astfel, primul modul este între 5 septembrie şi 21 octombrie. Spre deosebire de anii trecuți, toţi elevii și copiii de grădiniță vor avea vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână, în toamnă, doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare.

Al doilea modul este între 31 octombrie şi 22 decembrie, urmând ca în perioada 23 decembrie - 8 ianuarie elevii să se afle în vacanţa de iarnă.

Al treilea modul a fost stabilit de pe 9 ianuarie până pe 19 februarie. Şi anul acesta elevii vor beneficia de aşa zisa vacanţă de schi. Diferenţa este că, spre deosebire de alţi ani, când ea era fixă pentru toţi elevii, acum fiecare inspectorat şcolar a putut alege o săptămână din ultimele trei din luna februarie.  Această vacanță "mobilă" a fost fixată deja de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, în urma unui sondaj public, în perioada 20-26 februarie 2023.

Al patrulea modul de cursuri se va derula între 27 februarie şi 6 aprilie, iar din 7 aprilie elevii se vor afla în vacanţa de Paşte, până pe 18 aprilie.

Programul național "Școala altfel" și Programul "Săptămâna verde" se desfășoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ.

Al cincilea şi ultimul modul de cursuri este stabilit între 19 aprilie şi 17 iunie, după care elevii vor intra în vacanţa de vară până pe 3 septembrie.

Modificări în Regulamentul de Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar

Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat în Monitorul Oficial luna trecută. De la 1 septembrie 2022, vor fi cel puțin zece modificări în ROFUIP.

Începând cu anul școlar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi susținute de profesorii care decid asta. Acum, notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Astfel, va fi încheiată o singură medie anuală.

Potrivit ROFUIP 2022, "elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare, elaborat în urma evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic". Acesta va fi folosit "pentru consolidarea cunoștințelor, pentru întreprinderea unor acțiuni de învățare remedială și pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare", potrivit articolului adăugat 106, alin 5, în ROFUIP 2022. Nu este precizat cum vor fi aplicate acțiunile remediale de către profesor.

Ministerul Educației nu a publicat încă reperele metodologice pentru clasa a X-a, necesare profesorilor pentru a le putea preda liceenilor, astfel încât disciplinele să fie corelate cu ceea ce au făcut în gimnaziu, unde au avut curriculum nou, bazat pe crearea de competențe. Profesorii nu au aceste documente nici cu o săptămână înaintea începerii cursurilor, după ce timp de doi ani Ministerul Educației a ratat elaborarea planurilor-cadru pentru liceu. Justificarea oferită de oficialii din minister a fost că planurile-cadru pentru clasele IX-XII (lista cu disciplinele din orarul elevilor și numărul de ore pe săptămână pentru aceste materii) au primit prea multe propuneri de modificare.

Părinții nu vor mai putea colecta bani pentru cadourile profesorilor, deoarece a fost eliminată această posibilitate din noul Regulament. Este vorba despre "eliminarea oricărei dispoziții care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor", se arată în comunicatul ministrului Educației.

Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, doar în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale judeţene sau a documentelor medicale justificative, potrivit sursei citate anterior. Acești elevi se pot transfera doar în situația în care media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul, conform documentului.

În fiecare școală din România va fi înființată o comisie pentru mentorat didactic și formare în cariera profesională. Aceasta va fi o comisie cu caracter permanent, ceea ce înseamnă că își desfășoară activitatea pe tot parcursul anului școlar.

Citit 4160 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 11:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.