Acuzații de „blat” în sistemul sanitar. Un director din Spitalul Județean este judecat pentru corupție

Acuzații de „blat” în sistemul sanitar. Un director din Spitalul Județean este judecat pentru corupție
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Presupusele fapte s-ar fi întâmplat în urmă cu patru ani, în contextul unui concurs organizat pentru ocuparea unui post TESA, la Spitalul de Urgență din Galați. Cea care ar fi câștigat concursul ar fi primit, susțin procurorii Anticorupție, subiectele ”pe tavă” de la o persoană din stafful unității medicale, care ar fi  făcut parte și din comisia de examinare.

Pe masa Tribunalului Galați a ajuns un nou caz de corupție înregistrat în sistemul medical, în contextul concursurilor de angajare în care au fost implicați, dincolo de limita legii, reprezentanți de top ai instituției care a organizat examenul. În cazul de față, Spitalul de Urgență din Galați, unde, în 2019, ar fi avut loc un astfel de examen care viza recrutarea unei persoane care să ocupe un post în rândul personalului TESA. Cea care ar fi urmat să lucreze ”la birouri” ar fi beneficiat de mult ajutor, astfel să treacă fără probleme de cele două probe ale concursului, scrisă și interviu. Persoana care ar fi făcut posibilă promovarea fără emoții a concursului la ocuparea locului de către candidată ar fi fost directorul financiar-contabil al Spitalului de Urgență, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de ”folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă fapta a fost săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”. Cu alte cuvinte, cea care deține și în prezent funcția de director economic al unității medicale, Alina Grosu, este acuzată că a vândut subiectele astfel ca ”cine trebuia” să ocupe postul.

”În cursul lunii iunie 2018, inculpata Grosu Alina, în calitate de director financiar-contabil al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați și membru al comisiei de examinare a candidaților la concursul pentru ocuparea unui post vacant de personal TESA în cadrul spitalului, i-ar fi furnizat unei candidate subiectele probei scrise și subiectul probei de interviu, în condițiile în care respectivele informații nu erau destinate publicității. Ca urmare a acestor demersuri, candidata respectivă ar fi susținut cele două probe și ar fi reușit astfel să ocupe postul respectiv, fiind singura care a promovat atât proba scrisă, cât și proba de interviu”, aveau să consemneze procurorii DNA Galați la finalizarea anchetei care a vizat modul de ocupare a postului respectiv. La patru ani de la presupusele fapte, procurorii au trimis-o în judecată pe directoarea economică, urmând ca Tribunalul Galați să analizeze probele și să dea o sentință. ”Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetelor penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au concluzionat reprezentanții DNA Galați.

Citit 15836 ori Ultima modificare Luni, 05 Septembrie 2022 14:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.