"În acest ocean al informației, nu toţi înotăm!". Deontologia jurnalistică în era digitalizării.

"În acest ocean al informației, nu toţi înotăm!". Deontologia jurnalistică în era digitalizării.
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cea de-a XV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale "Cultura şi presa în spaţiul european" a debutat vineri, 7 octombrie, la Galaţi, cu o temă generoasă, controversată şi foarte actuală - Deontologia jurnalistică în era digitalizării - care a adus la Galaţi 50 de universitari, cercetători și ziariști din patru țări.

Lucrările conferinţei au avut parte de o emoționantă interpretare a Imnului de Stat al României, pe care talentata Alexia Mocăniță l-a dăruit celor prezenţi. A fost unul dintre puţinele prilejuri când am putut asculta tot cântecul "Deşteaptă-te, române!", scurtat aproape întotdeauna în manifestările oficiale şi căruia puțini îi mai ştiu adevăratul sens.

"Ce se bârfea înainte la colţul mesei într-o cârciumă este acum pe reţelele sociale"

Rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", prof. univ. dr. ing Lucian Georgescu, s-a declarat bucuros că presa din Galaţi a onorat invitaţia de a participa, spunând că, "ne place sau nu, media este un actor foarte important în societatea actuală" şi exprimându-şi recunoştinţa pentru modul în care jurnaliştii au reflectat implicarea Universităţii în efortul umanitar destinat refugiaţilor ucraineni (peste 55.000 de oameni au trecut prin spaţiile de cazare ale Universităţii de la începutul războiului, iar acum numărul cel mai mare de studenţi ucraineni care îşi continuă studiile în România este tot la Galaţi), precum şi efortul instituţiei de a se extinde şi a-şi consolida poziţia în viaţa academică. "Mulţumesc că existaţi ca putere incomodă", a adăugat rectorul, promiţând că, la ediţia de anul viitor, le va oferi oaspeţilor şi o vizită la studioul de televiziune al Universităţii, "pentru care există finanţare şi care sper să fie gata până atunci". Rectorul a apreciat că respectarea unei deontologii jurnalistice în era digitală este dificilă, fiindcă mulţi se pretind specialişti în aşa ceva, dar nu sunt, iar realitatea în care trăim este una în care ce se bârfea înainte la colţul mesei într-o cârciumă este acum pe reţelele sociale.

Prof. Lucian Georgescu a salutat revenirea acasă a Cristinei Pocora, membră în Consiliul Național al Audiovizualului, care, în prezentarea dumneaei, a accentuat că misiunea instituţiei este să asigure un control post-difuzare, cu alte cuvinte, dacă vedeţi ceva la televizor care credeţi că încalcă legea, este bine să faceţi o sesizare, ajutând astfel la identificarea problemei şi la cântărirea şi pedepsirea abaterii, în condiţiile legii.

"Deontologia este ca o stea călăuzitoare"

Conferenţiar la Universitatea de Stat din Republica Moldova, Silvia Grosu, a susţinut în faţa studenţilor şi a oaspeţilor gălăţeni, o prezentare despre principiile deontologiei şi eticii comunicării în timpul căreia de-abia se auzea respiraţia celor prezenţi. Cu emoţie, cu profesionalism, dar mai ales cu suflet, Silvia Grosu a explicat că, "în acest adevărat ocean al informaţiei care se prăbuşeşte asupra noastră, nu toţi înotăm", iar deontologia profesională, indiferent de domeniul ales, este "ca o stea călăuzitoare, către care trebuie să tindem, dar pe care nu o putem atinge". Important este să nu facem ceea ce nici nouă nu ne-ar plăcea să ni se facă, iar în tot ceea ce facem să punem binele celor mulţi mai presus de interesul personal.

Binecuvântare arhierească

La finalul sesiunii comune, ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut o intervenţie în care a binecuvântat adunarea, insistând, în beneficiul studenţilor la Jurnalism, asupra unor aspecte care, în opinia sa, sunt definitorii pentru meseria de jurnalist făcută cu responsabilitate faţă de spiritul cititorului. "Să nu vă pară rău că sunteţi doar departament (în cadrul Facultăţii de Litere n.a.), aşa este şi Teologia, deşi suntem prezenţi, şi noi, şi dumneavoastră, peste tot. Iar cele opt funcţii ale codului deontologic, care toate au ideea de protecţie, trebuie avute în vedere în aceeaşi măsură ca şi decalogul creştin", acesta fiind drumul prin care un jurnalist informează corect şi complet.

Citit 887 ori Ultima modificare Vineri, 07 Octombrie 2022 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.