* Moartea adolescentului român: Un parc din Torino va purta numele lui George Munteanu, românul de 15 ani, născut la Vaslui, dar crescut în Italia de la vârsta de 2 ani, care a fost ucis în luna ianuarie de doi conaţionali.
În seara de 30 ianuarie, George se afla în parc împreună cu un prieten. Doi tineri, identificaţi mai târziu ca fiind doi fraţi români, s-au apropiat de el cerându-i o ţigară. Băiatul a explicat că nu fumează. Cei doi agresori ar fi încercat să-i fure telefonul.
A început o ceartă. Agresorii au scos un cuţit şi l-au înjunghiat pe George de trei ori în piept şi o dată, lovitura mortală, la gât. Băiatul a murit înainte de a ajunge la spital.
Dorinţa unui cartier întreg de a-şi exprima într-un fel afecţiunea faţă de adolescentul ucis a fost ca parcul din faţa şcolii Giuseppe Allievo, cel în care tânărul a trăit ultimele clipe din viaţă, să îi fie dedicat românului. Paola Bragantini a prezentat o cerere Primăriei din Torino, iar aceasta a fost acceptată.
Prietenii tânărului au creat un cont pe Facebook dedicat lui Giorgino, aşa îi spuneau, şi postează mesaje aproape zilnic.
* „Căpşunarii” trimit ajutoare: Cu banii lor o bună parte din economia României se menţine în mişcare, iar multe dintre familiile rămase în ţară trăiesc din ceea ce trimit ei.
În situaţii de criză umanitară se mobilizează, strâng ajutoare şi le expediază prin propriile forţe sinistraţilor. Ei sunt stranierii, cei aflaţi între două ţări şi iubiţi de niciuna dintre ele, spun publicaţiile româneşti din străinătate.
* Un român, în sindicatul camionagiilor: De aproape doi ani, în cadrul sindicatului camionagiilor din Italia, meserie practicată de foarte mulţi români din Peninsulă, lucrează românul Leontin Vlass, devenit responsabil pe o zona destul de întinsă în partea de nord-est a Italiei.
Leontin Vlass are 48 de ani şi este originar din Oradea, dar s-a stabilit în Italia de mai bine de zece ani, iar în prezent este rezident la Ravenna. Românul a suferit destul de pe urma faptului că îi lipsea „permesso di soggiorno”, implicit un loc de muncă în conformitate cu statutul social dobândit în perioada activităţii din România.
S-a confruntat cu majoritatea problemelor pe care le întâmpinau românii în acea perioada, legate de găsirea unui loc de muncă, a unei chirii, a unui contract de muncă legal, etc. Acum, proiectele lui de viitor vizează în special raporturile cu conaţionalii care lucrează în domeniu.