Galațiul, reprezentat din nou la nivel național. Oameni care clădesc viitorul pe fundațiile trecutului (FOTO)

Galațiul, reprezentat din nou la nivel național. Oameni care clădesc viitorul pe fundațiile trecutului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Am fost martor la un lucru cu totul şi cu totul uimitor: inaugurarea unui... castru roman, reconstituit într-un sătuc de lângă Sibiu de o mână de oameni dedicaţi. Aşa trebuie să fi fost şi Castellumul Roman de la Barboşi - din lemn, înainte de a fi făcut piatră... Doar că noi nu reconstituim! Cu atâtea instituţii de cultură bine dotate şi cu atâtea energii, Galaţiul nu dovedeşte din păcate că este în stare de aşa ceva!

Se poate turna oricând chiar un film istoric în comuna Cristian, la vreo 12 km de Sibiu. Prezenţa turiştilor la Festivalul Internaţional de Teatru poate aduce oricând grupuri de spectatori, chiar şi străini, că tot este înfrăţită comuna cu un orăşel din Belgia. Şi, de aici, după ce vor admira bătălii şi vor savura, aşa cum am avut şi noi parte, minunate bucate după reţete de peste 2.000 de ani, vor putea să vadă şi Sarmizegetusa, nu?

Doar doi oameni au ridicat o cetate

Comuna Cristian este înfrăţită nu cu un sat, ci cu un orăşel belgian, Leuven, menționat în anul 891, când o armată vikingă a fost învinsă de franci.

Vorbesc despre înfrăţire pentru că în ea a stat şi succesul ridicării incredibile a unui.... castru roman, atracţie occidentală. Că tot suntem şi noi înfrăţiţi - în zadar - cu oraşe şi regiuni importante din lume! De pildă, oraşul britanic Coventry a şi renunţat, dezamăgit, la înfrăţirea cu Galaţiul!

Preşedintele Asociaţiei "Castrum Novis", Tiberiu Polgar (alias Tiberius Claudius Vibianus, ca roman), a avut iniţiativa ce părea cu totul nebunească de a iniţia construcţia unei cetăţi. Absolvent al Facultăţii de Istorie şi specializat acolo... în Ev Mediu, "Vibianus" are funcţie de răspundere la CFR, dar a... pus pe şine acest mare proiect. Cu ajutorul grupului de reconstituire pe care l-a creat în 2014, pe atunci format din numai 12 voluntari - în prezent, numărul lor a urcat la 40 - i-a solicitat primarului să arendeze teren pentru castru. Primarul n-a zis nici nu, nici da, până nu i-a consultat pe "fraţii" belgieni. Entuziasmaţi, aceştia au spus pe loc ”Da!”, aşa că peste patru hectare au fost arendate pentru 99 de ani excelentei iniţiative.

Precum în filmele despre hotărâţii pionieri ai Vestului Sălbatic, "Vibianus" şi socrul său s-au apucat de istovitoarea muncă, de-o vară întreagă! La rândul său, Primăria le-a pus la dispoziţie celor doi frumoşi visători utilaje, oameni şi materiale.

Demolatori răi, de noapte

Primarul din Cristian mi-a mărturisit însă, dezamăgit, un alt lucru incredibil, însă... incredibil de rău! Nişte oameni din sat, aşa, de-ai dracului, s-au apucat într-o noapte să... dărâme, cu tractorul, una dintre cele patru porţi monumentale ale cetăţii! Acum, turnuri de pază se ridică deasupra porţilor, ”ziduri” din lemn tare apără incinta, şanţuri şi palisade apără zidurile.

Veche aşezare săsească, localitatea Cristian este atestată încă de la 1223. E o plăcere să îi priveşti străzile, cu destule atracţii turistice: Biserica fortificată "Sf. Servatius", monument istoric de secol XIII, Biserica Ortodoxă "Buna Vestire", monument istoric din secolul XVIII, Biserica Ortodoxă "Sfântul Ioan Botezătorul" ori Muzeul satului Cristian.

Primarul Ioan Seuchea a fost ales de patru ori la rând, începând din 2004. A fost om gospodar, cu stare! Bucuros să dea oricând o mână de ajutor s-a arătat şi viceprimarul  Dumitru Părian.

Prezenţe şi din alte colţuri de ţară

Galaţiul a fost reprezentat din nou la nivel naţional. De data aceasta, au bătut atâta drum - peste 800 km, dus-întors - numai trei dintre membrii filialei noastre, "comandaţi" de vicepreşedintele acesteia, veşnic entuziastul şi inovatorul Adrian Tăbăcaru. A fost prezent, ca de obicei, ca un praetor autentic, preşedintele ACT Constanţa, comandantul de cursă lungă Radu Covaliu.

Cu o seară înainte de festival, grindina a lovit scurt Sibiul. Mă gândeam cu teamă la frigul care, a doua zi, îmi va intra şi mie pe sub toga scurtă de senator roman. Însă Jupiter Optimus Maximus s-a îndurat de noi şi un soare blând ne-a încălzit pe toată durata "luptelor", până la cele câteva focuri aprinse în pragul serii...

Am băut şi ceva vin roman, ţuică şi am savurat, pe săturate, feluri gustoase şi hrănitoare, gătite după cea mai veche carte de bucate din lume, concepută de marele maestru Apicius, din carne de porc cu măr, miere, linte şi must.

Am fost martor deci, pe 24 septembrie, la prima ediţie a Festivalului de reconstituire istorică, care, speră iniţiatorii şi autorităţile locale, se va extinde, de la anul, pentru mai multe zile! Au participat, din mai toate colţurile ţării: Asociația Castrum Novis - organizatorea atractivului spectacol vizual ce a atras sute de privitori, de la copilaşi la bunici, asociaţii prietene invitate, de la Zalău sau Constanţa. Asociaţia Culturală Tomis (ACT) Constanţa a venit şi cu membri din filialele Craiova, Arad şi Galaţi.

Lupte, trageri cu arcul şi cu maşini grele de luptă, ateliere de tot felul, la corturi, bucătărie antică! Forfotă! Baliste, catapulte, armuri de 45 de kg sau mai grele, săbii, sulițe, coifuri cu panaşe colorate!

Am stat de vorbă cu tânăra jurnalistă Raluca Buduşan, de la cotidianul "Turnul Sfatului" din Sibiu, care a venit în tabără ziaristă şi a plecat... războinic sarmat! A ajuns din timp, ca să afle cât mai multe secrete de la oameni cu totul speciali. I s-a dat o uniformă de sarmaţi, aliaţi ai romanilor care primeau şi femei în oaste, călăreţe iuţi înarmate cu săbii şi arcuri. S-a bucurat mult să se întâlnească acum cu "medici, militari, scriitori, jurnaliști, consultanți educaționali, controlori de trafic, arheologi, agenți în penitenciare, account manageri, toți cu povești fascinante. S-a bucurat şi de fermecătoarea prezenţă a frumoasei Alexandrei Postelnicu, muzeograf şi arheolog la Muzeul Brukenthal, care s-a întors la Sibiu după șase ani petrecuți la Roma, cu un grup celebru de reconstituire istorică. A stat de vorbă şi cu "Brasus", blajin meşter bijutier, singurul geto-dac în festival! Pe numele civil Marcel Tavi Balint, ieșean mutat în București, acesta lucrează într-o companie IT. Are experienţa unor reconstituiri istorice în "lumea bună", în Franţa, Italia sau Olanda. A aflat multe secrete militare şi de la uriaşul "Legatus legionae" Gabriel Lupaşcu, vicepreşedintele ACT, militar de carieră în aviaţia de război.

Foto: cotidianul "Turnul Sfatului" Sibiu

Citit 1074 ori Ultima modificare Duminică, 16 Octombrie 2022 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.