O jurnalistă a Radio România, amenințată într-un discurs public de un parlamentar din Ungaria

O jurnalistă a Radio România, amenințată într-un discurs public de un parlamentar din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

ActiveWatch își exprimă solidaritatea cu Parászka Boróka, jurnalistă a radioului public de limbă maghiară Radio România Târgu Mureș, țintă a unor mesaje formulate public de politicianul de extremă dreaptă Bartha Barna, care acreditează ideea că jurnalista ar trebui să fie victima unor acte violente, de natură să îi suprime chiar viața, îndemnând la violență cu consecințe deosebit de grave la adresa integrității fizice a acesteia.

Potrivit comunicatului transmis redacției, ActiveWatch condamnă ferm discursul public extremist de incitare la violență împotriva acestei jurnaliste și de incitare la ură și discriminare împotriva atât a jurnaliștilor, cât și a minorităților etnice romă și evreiască, de care se face responsabil politicianul Bartha Barna.

"Reamintim că discursul extremist de acest tip reprezintă o infracțiune și solicităm Parchetului General să se sesizeze din oficiu pentru cercetarea faptelor de natură penală de instigare publică la comiterea de infracțiuni și incitarea publicului la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane, prevăzute de Codul penal (art. 368 și 369). Salutăm comunicatul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, prin care anunță sesizarea din oficiu în cauză cu speranța demarării unei anchete rapide și efective de natură a sancționa derapaje de o asemenea gravitate inclusiv prin mijloace de drept penal", mai precizează ActiveWatch.

La rândul său, Reporteri fără Frontiere a publicat un mesaj pe Twitter în care condamnă amenințările la adresa jurnalistei Parászka Boróka și cere ca astfel de atacuri să fie investigate penal. RSF condamnă amenințarea cu moartea exprimată, în vizita sa în Transilvania, de un membru al parlamentului ungar, Barna Bartha, împotriva jurnalistei unui post de radio public din România, Boroka Paraszka. "Un astfel de atac trebuie investigat penal!”, se pronunţă asociaţia.

Reamintim că, într-un discurs susținut în spațiul public, în prezența presei, reprezentantul partidului Mi Hazánk (Patria Noastră), partid ce deține 9% din Parlamentul de la Budapesta, a afirmat, despre jurnalista Radio România, următoarele: “Distruge secuimea, oamenii din secuime prin intermediul unor programe distructive, perturbatoare  realizate cu mare finețe de către evrei. Nivelul la care a decăzut starea sufletească a poporului secuiesc se datorează în fapt limbii maghiare, din cauza mizeriei cu care a fost hrănit prin intermediul televiziunii. Or, se poate eventual asculta o emisiune semnată de Parászka Boróka la Radio Tg. Mureș. Dacă maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina din rândul lor, atunci nu e de mirare că suntem unde suntem. Și ea se mai și declară de a fi de origine secuiască. Nu știu cine cunoaște activitatea lui Parászka Boróka, dar nu am cuvinte pentru activitatea sa. Poporul ar trebui să îi elimine pe cei ca ea. Secuii ar trebui să protesteze împotriva posibilității ca asemenea persoane să poată lucra la radio sau oriunde altundeva. Vorbim de o jurnalistă teribil de inteligentă, dar eu n-am mai văzut în viața mea așa o lepădătură.”  

Citit 914 ori Ultima modificare Duminică, 06 Noiembrie 2022 12:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.