Unde ucidem gradele Celsius - umbra face diferenţa, la Galaţi

Unde ucidem gradele Celsius - umbra face diferenţa, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Plimbare de prânz prin parcurile oraşului *

Toropiţi de căldură, gălăţenii s-au retras fie în case, în bătaia aerului condiţionat, fie prin parcuri la umbră sau în dosul artezienelor. Care, surprinzător, funcţionează aproape toate la capacitate maximă.

Ieri la prânz, când termometrele arătau peste 35 de grade Celsius la nivelul solului, în parcurile fără umbră nu era ţipenie de om, în timp ce în dosul copacilor gălăţenii se îngrămădeau să se răcorească. Umbra face diferenţa pe caniculă!

La adăpost, sub copaci

În Grădina Publică e singura arteziană care nu funcţiona ieri. Asta însă doar din cauza unor lucrări de curăţenie, instalaţia urmând a fi pusă în funcţiune după-amiază. Pe aleile expuse razelor toride era pustiu, însă la umbră, pe băncuţe, printre copaci, mămicile, copiii şi pensionarii se plimbau liniştiţi, însoţiţi neapărat de o sticlă cu apă rece.

Parcul se umple mai pe seară, când soarele coboară, invitându-i pe dependenţii de aer condiţionat la o plimbare prin aerul ceva mai respirabil al apusului. Mai sus, pe Basarabiei, în Parcul Libertăţii, aceeaşi poveste.

Aleile însorite nu atrăgeau, însă la umbra copacilor familiile au întins pături şi se bucurau de răcoare. Întreaga populaţie a parcului era concentrată în cei 30 de metri pătraţi acoperiţi de coroanele copacilor din zonă.

Îngrămădeală în parcul şahiştilor

Cea mai mare agitaţie şi, în acelaşi timp, cea mai mare densitate de oameni se regăsesc în Parcul şahiştilor din Ţiglina, unde am putut număra nu mai puţin de 15 mese la care se juca şah, table sau şeptic. Pe lângă jucători, zeci de chibiţi:

„Vezi că îţi ia calul, ai grijă la regină, ia-i nebunul ăla, nu vezi că nu-i apărat de nimic?”, „Hai fetele, 6-6, zar de fugă ”. „Ce să fac în casă? E o căldură de înnebunesc. Nevastă-mea s-a mai apucat şi să gătească, aşa că nu-i de stat. Am venit aici în parc, că e răcoare şi e bine. Mai jucăm o partidă, mai bem o bere rece, e plăcut”, ne-a spus nea Ion, un şahist cu vechi state în parc, în timp ce umilea un tânăr novice.

Deşi era ora 12,00, în parcul de câteva zeci de metri pătraţi erau peste o sută de amatori de jocuri şi de chibiţat la răcoare.

Parcul cel mai văduvit era cel de la Pastilă. Nici ţipenie de om ieri la prânz. Motivul? Nu e niciun copac, iar soarele îşi face de cap în zonă.

Doar un gardian fără de noroc îşi făcea veacul în soare, numărând orele până când canicula se va fi domolit, iar parcul va fi fost asaltat de copii, părinţi şi bunici.

Pentru că, deşi la prânz e liber, spre seară devine unul dintre cele mai căutate locuri din oraş. Păcat, ar mai trebui puşi nişte copaci şi pe aici.

Artezienele zbârnâie

Alte două locuri extrem de căutate în aceste zile toride sunt în zona artezienelor de lângă Potcoava de Aur şi de la „Nespălata”. Apa curge şi răcoreşte atmosfera, cu atât mai mult cu cât copacii oferă umbră destul de consistentă celor două zone.

Pe aleea de la Romarta Veche băncuţele sunt pline pentru că linia de arteziene funcţionează la capacitate maximă. Sunt cu cel puţin cinci grade Celsius mai puţin decât la soare, prilej pentru unii să aţipească în miezul zilei.

Nu negăm o eventuală implicare a altor grade, cu atât mai mult cu cât ceva sticluţe zac în coşul de gunoi din apropiere. În rest, Galaţiul fierbe. Dacă puteţi, plecaţi cât mai repede la munte sau, de ce nu, într-o călătorie spre unul dintre cele două poluri. Poate e ceva mai răcoare pe acolo.

Citit 962 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.